С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Сотерн за 85 000 евро бутилката

Бакхус
27 Юли 2011, 15:59
Share Tweet Pin it Share

"Дъх на малини и сметана. Удивителна дълбочина и продължителност на вкуса. Сух финал." Така британският винен експерт Майкъл Броудбент описва най-скъпото бяло вино в света, пише сп. Decanter. Виното е сотерн, а избата - легендарната френска Château d’Yquem. Наскоро 200-годишна бутилка от това вино беше продадена за рекордната сума от 85 хил. евро на френски ценител и ресторантьор.

Кристиан Ванек, който в миналото е бил сомелиер на парижкия ресторант La Tour d’Argent, заяви, че възприема покупката си като "малка, но заслужена причуда". Той добави, че възнамерява напълно да се наслади на бутилката от 1811 г. - първо като я изложи зад специална (и непробиваема) витрина в новия си ресторант Sip Sunset Grill в Бали, Индонезия. По-късно, през 2017 г. - и като опита самото вино, в чест на 50-годишния си юбилей като винен експерт.

По думите на Стивън Уилиамс, управител на The Antique Wine Company, продала виното, днес по света има едва около 10 бутилки Château d’Yquem от 1811 г., чиято автентичност е била потвърдена. "През 1811 г. избата е произвела около 3 хил. бутилки от това вино, повечето от които са били изнесени за руския царски двор". Тази реколта се смята за най-ценната от т. нар. кометени реколти - години, в които гроздоберът е бил предшестван от астрономични явления, както е в случая с Голямата комета от 1811 г.

"Винаги се просълзявам, когато трябва да се разделя с вино от подобен калибър", заяви Стивън Уилиамс, добавяйки: "Но знам, че отива в добри ръце".

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Profile preview
    sevi111
    10, 12, 03 Август 2011, 10:12

    " Сортът е сотерн, а избата - легендарната френска Château d’Yquem." - чудя се от кога Сотерн е сорт ?

    !

Реклама »