С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Германия - бъдещата дестинация за трюфели

Бакхус
05 Август 2011, 14:02
Share Tweet Pin it Share

След броени години страни като Франция и Италия могат да се окажат лишени от един от най-емблематичните си деликатеси - трюфелите. За сметка на това с тях могат да се сдобият далеч по-северните (и не дотам гастрономично-напредналите) Германия и Швейцария. Такава прогноза наскоро направи климатологът Улф Бюнтген пред АФП. Според него глобалното затопляне ще стане причина за постепенното изместване на областите, подходящи за трюфели, до 100 км на север от сегашните райони.

Ученият, който работи в Швейцарския федерален технически университет в Цюрих, твърди, че вече е намерил и първите доказателства за тезата си. Миналата година, по време на експедиция в Южна Германия, той успял да открие над два килограма бургундски трюфели с помощта на специално обучено куче. Оттогава досега в региона, както и в части на Източна Швейцария, били намерени близо 210 места с трюфели.

"Учените все още знаят твърде малко за тези подземни гъби - нито как именно растат, нито как се разпространяват - затова за намирането им често се използват обучени животни", коментира Бюнтген. "Това, което знаем със сигурност, е, че през последните 30 години количествата им по Средиземноморието стабилно намаляват".

Тази новина няма как да не тревожи ценители и шеф-готвачи из южните европейски страни, след като трюфелите и бездруго са сред най-скъпите продукти на пазара. Цените им могат да достигат до 1000 евро за брой, особено при белите трюфели, смятани за най-елитния сорт.

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Profile preview
    Емилияна Огнева
    13, 59, 15 Януари 2019, 13:59

    Имам налични трюфели. Търся пазар в Европа. Във България са обезценени. Някой може ли да ме насочи или да ми даде поне малко информация?

    !

Реклама »