С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Софийски ден на азиатската кухня

Бакхус
20 Септември 2011, 22:13
Share Tweet Pin it Share

Индийско идли, корейско кимчи, виентамски нем-ролове, пакистанско пиле палао, монголски хушуур, индонезийски сате аям и китайски пелмени - в Деня на София ароматите на всички тези традиционни блюда се преплетоха сред дърветата на парка на Министерството на външните работи. Поводът беше първият по рода си Празник на азиатската кухня, организиран от Държавния културен институт към външно министерство, в рамките на програмата Култура на регионите.

Общо девет страни, от Казахстан до Япония, представиха кулинарните си традиции си в "полеви вариант" - в украсени с национални елементи военни палатки. Външният министър Николай Младенов обаче помоли събралите се да не търсят скрито послание в този факт, тъй като идеята е била палатките да се оползотворят за мирни цели.

  • снимка: Дария Манова

 
  • снимка: Дария Манова



Самите палатки много скоро се опразниха, покрай усилените дегустации на присъстващите, които имаха възможност да получат и рецепти на много от ястията. За финал почти всяка от страните представи свой традиционен чай. Най-интригуващ беше монголският солен чай, а най-търсен - индийският черен чай с подправки.

Директорът на Държавния културен институт, Людмила Димитрова, обеща кулинарната инициатива да продължи и занапред - през пролетта на 2012 г. се замисля Ден на арабската кухня, а след това и на Африка и Латинска Америка.

  • снимка: Дария Манова

Share Tweet Pin it Share

Реклама »