С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Другите Октоберфести

Бакхус
10 Октомври 2011, 20:18
Share Tweet Pin it Share

  • снимка: CC


Октомври е месецът на новите реколти - както и на тържествата в тяхна чест. Ето четири фестивала, напълно достижими от България в рамките на по-малко от четири часа (по въздух).



15-17 октомври
Marunada Festival
Ловран, Хърватска
  • снимка: CC


В средата на октомври този хърватски крайбрежен град празнува най-голямото си достояние (освен морето) - сладките кестени, или maruni. По време на фестивала в тяхна чест тесните павирани улички на Ловран се изпълват със сергии, преливащи от кестенови творения - от мед до сладолед. Ресторантите пък създават специални менюта, в които могат да се срещнат ястия като стейк с кестенов сос или палачинки с крем от кестени. На 16 октомври към яденето се добавят и фолклорни нотки - на централния площад Брайнице излизат духови оркестри. През следващите почивни дни кестеновите празненства се изместват в околните села.

Повече информация: tz-lovran.hr/english/calendar.html



22-23 октомври
Festa della Zucca
Венцоне, Италия
  • снимка: CC


Никоя себеуважаваща есен не минава без тикви, така е и в Италия. Там с богати традиции в отглеждането им могат да се похвалят не една и две области, включително и Фриули-Венеция-Джулия. Там, в областта Удине средновековното градче Венцоне почита обилните си реколти от тикви подобаващо - с музиканти, жонгльори, огнегълтачи, артисти и лредставители на Свещеното братство на тиквата. Всичко това, разбира се, преминава на огнено-жълт фон - тиквите са навсякъде и във всякакъв вид: като ястия и сладкиши из сергиите, като експонати на изложби по художествен карвинг, и накрая като претенденти за титлата на най-тежката тиква на годината.

Повече информация: www.prolocovenzone.it



23-24 октомври
Piment d'Espelette Festival
Еспелет, Франция
  • снимка: CC


Наситено-червените чушлета на това баско градче се смятат за единствените автентично френски люти чушки и, разбира се, си имат и контролирано наименование за произход (АОС). Големите тържества в тяхна чест в Еспелет датират от 1960-те г. и всяка година го изпълват до козирките с любопитни посетители. Жителите пък украсяват фасадите на къщите си с чушкови гирлянди и в неделната сутрин се събират в църквата за литургия по случай реколтата, а след това и за специална церемония на гилдията на Piment d'Espelette. Всяка година тя избира нов член, който (след поглъщане на щипка стрити чушки) се заклева да пази доброто им име докрай. Междувременно уличките на Еспелет се изпълват със сергии с най-различни храни, всичките подобаващо люти от чушките.

Повече информация: www.pimentdespelette.com



28-30 октомври
Fiesta de la Rosa del Azafrán
Консуегра, Испания
  • снимка: СС


Фестивалът на Шафрановата роза или минзухар по-нашему всяка година оживява градчето Консуегра близо до Толедо. Дните на фестивала обикновено съвпадат с беритбата на цветята, които "се раждат по изгрев и умират по залез", както се пее в посветената им испанска сарсуела. Тържествата включват фолклорни изяви, кулинарни състезания, както и емблематичните за градчето надпревари по събиране на шафранови тичинки. Освен всичко друго, районът около Консуегра е известен и с вятърните си мелници, вдъхновили някога самия Сервантес.

Повече информация: www.turismocastillalamancha.com/arte-cultura/fiestas/consuegra/fiesta-de-la-rosa-del-azafran

Share Tweet Pin it Share

Реклама »