С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Гурме за масите

Бакхус
14 Октомври 2011, 17:31
Share Tweet Pin it Share

Тези дни една от най-дискутираните теми сред гурманите на Италия е... веригата за бързо хранене McDonald's. Причината - решението на легендарния готвач Галтиеро Маркези да участва в менюто й.

81-годишният миланец, който е първият италиански готвач, удостоен с три звезди "Мишлен", е създал два вида бургери и един десерт (тирамису с панетоне) за веригата. "Просто се запитах какво и къде биха яли младите днес", обясни Маркези скандалното си според мнозина решение, допълвайки: "И логичният отговор на тези въпроси ме отведе при McDonalds, с които реших да поработя".

За веригата, която напоследък понесе силни критики заради хранителната стойност на храната си, подобно сътрудничество е "осъществена мечта", както се изрази главният й изпълнителен директор Роберто Маси.

Решението на Маркези да придаде малко гурме-привкус на американските бургери очаквано предизвика остри реакции в страната, гордееща се с гастрономическите си традиции. Едни от най-възмутените бяха членовете на екогастрономическото движение Slow Food (зародило се, между прочим, от протести срещу построяването на първия McDonalds в Италия). Според президента му Роберто Бурдезе подобно сътрудничество прилича на "циничен маркетингов ход", недостоен за Галтиеро Маркези и приноса му за италианската кухня. Бурдезе не пропусна да отбележи и факта, че новите творения на легендарния готвач не се отличават с кой знае каква здравословност - бургерът му Vivace например, съдържа бекон и майонеза (както и мариновани спанак и лук).

Оживените дискусии по повод присъствието на името Маркези в менюто на McDonalds обаче скоро могат да загубят актуалността си - самото меню е временно.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »