С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

ЕС подкрепи реклама на българско вино в Русия и Китай

Бакхус
07 Декември 2011, 14:25
Share Tweet Pin it Share

Регионалната лозаро-винарска камара "Тракия" заедно с румънската камара на винопроизводителите и лозарите APVPVD спечелиха еврофинансиране за реклама в Русия и Китай, съобщи investor.bg. Двете организации са сред първите от винения бранш, получили подкрепата на Еврокомисията за представяне на продукцията си в трети страни. Общият бюджет на съвместната българо-румънска програма е близо 3,2  млн. евро, от които европейската субсидия достига 1,6 млн. евро, а останалите ще се осигурят от браншовите организации и малка част от националните бюджети на двете държави. През следващите три години винопроизводителите от двете страни ще организират изложения и дегустации на качествените си вина на двата големи пазара.

"Ще поканим всички български производители, които искат да представят елитните си марки зад граница, така че да изпълним целта си за постепенно възстановяване на пазарите", заяви пред investor.bg председателят на РЛВК "Тракия" Константин Маджаров. Той посочи, че големите очаквания на сектора са за Китай, където до момента българското вино има съвсем символично участие.

По последни данни на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) обаче браншът напоследък отчита намаление в експорта дори за Русия. Данните за деветмесечието на тази година сочат 23% спад в експорта за този пазар, където през същия период на миналата година е реализирано с 4,8 милиона литра повече вино.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »