С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Стари рецепти, подавани на масата на готвача, с размерите на хапки

Бакхус
13 Декември 2011, 16:32
Share Tweet Pin it Share

През 2012 г. готвачите ще се заемат да спасяват забравени и изчезващи храни, ще скъсят максимално дистанцията с клиентите си и ще смалят порциите до размерите на хапки. Така поне смята влиятелната в САЩ Фондация на Джеймс Биърд, която наскоро обяви прогнозите си за гастрономичния облик на следващата година.

Според експертите на фондацията, през 2012 г. модерното на Запад понятие locavorism (консумация на продукти от местен произход) ще бъде доразвито в историческа посока - готвачите ще се опитат да подчертават "тероарността" на кухнята си не само с уникални за даден регион храни, но и със стари рецепти.

Популярното увлечение по откритите кухни пък ще се придобие интересен обрат - вместо да излизат и да готвят пред клиентите си, готвачите ще започнат да ги канят директно в кухните си. Пример е Chef’s Table в Бруклин, който вече си спечели хвалби - и три звезди - от новото изание на Мишлен за Ню Йорк. Тези "кухненски сбирки" ще носят интимен характер - ще побират максимум по 18-20 човека, както и подчертано дегустационен вкус - с повече, но по-малки като порции блюда, се казва в прогнозите на фондацията.

В един момент тези ястия могат да се смалят до размерите на френските amuse bouches, превръщайки се в един вид бързо хранене (три хапки - три блюда) за гурмани.

Сред останалите прогнози (важащи най-вече за САЩ) на фондацията: ренесанс на тайландската кухня; надигащ се интерес към поничките в различните им "етнически" варианти - от американските донъти до португалските malasada; поредна година на непреходна слава за скандинавската кухня; постепенното залязване на къпкейковете и замяната им със карамелените сanelés от Бордо; както и появата на кръв в ресторантските менюта.

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
  • Profile preview
    izabell
    18, 49, 16 Август 2013, 18:49

    Много опасни тея понички.

    !
  • Трябва да монтират транспортна лента за хапки!

    http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ

    !

Реклама »