С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Бъдници - колекция зима 2011

Бакхус
27 Декември 2011, 13:18
Share Tweet Pin it Share

"Вûche de Noël" или Бъдникът има същото значение за французите, както нашата баница с късмети - те са задължителният финален акорд на многочасовите празнични трапези в края на годината. Традицията обаче може да се интерпретира по различни начини - както личи от тазгодишните коледни "творения" на някои от най-известните сладкари на Париж, пише гастрономическият блог parisbymouth.com.

  • снимка: СС


Така, Бъдникът на къщата Fauchon, кръстен Snow Choc, е под формата на бяла капка - със сърцевина от сметанов крем с бял шоколад, украсен с парченца манго и карамелихиран лимон и обвит във ванилов марципан. (И с цена от 90 евро и количество като за шестима).

  • снимка: СС


La Maison du Chocolat пък предлага "Магията на Париж" - идеален куб от тъмен шоколад с ванилов крем, черешов компот и марципан, поместен в шоколадова "клетка", украсена с класически парижки монументи, покрити с 22-каратово злато. Футуристичното творение е достатъчно за 6-8 души и струва 119 евро.

  • снимка: СС

  • снимка: СС


Ladurée е съчетал гастрономия и украса, създавайки елхови топки за маса, пълни с крем от круши, тъмен шоколад и мус от кестени, а Le Meurice е заложил на нетрадиционни съчетания - неговият "La Bûche d’Yquem" е покрит с ядивно злато, ухае на réglisse (лакрица) и има сърцевина от сушени кайсии, лимон и лешници. Бъдникът на Patrick Roger е цяло дърво - със сърцевина от карамелизирани бадеми, портокалови корички и стафиди и шоколадово покритие.
  • снимка: СС



Всъщност, може би единственият сладкар, все пак решил да не се отдалечава твърде много от традиционния коледен пън - поне визуално, е Pierre Hermé. Неговият Вûche de Noël се състои от хрупкава пралина от тъмен шоколад, съчетана с ганаш от мадагаскарски шоколад, върху бадемово-бисквитена основа.

Междувременно, "bûche de Noël" се оказа третата най-търсена рецепта в Гугъл през изминалата седмица - благодарение предимно на френските потребители.

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Бъдница 2013 ще се смени ли линията?

    http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ

    !

Реклама »