С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Защо чашата има значение

Ани Коджаиванова
05 Юли 2013, 16:03
Share Tweet Pin it Share

Може ли едно и също вино да бъде едновременно нежно, омайно ароматно и плодово, но и безлично, а и дори и да предизвиква желание да го смените? Отговорът е да, ако е в неподходяща чаша. Всеки, който работи с вино или е почитател на напитката знае, че чашата има значение. Трудно е да си представим обаче наистина колко голяма е разликата, докато не опитаме. И точно това демонстрира в края на миналата седмица Коренел Дура - търговски директор на производителя на чаши Riedel, в специална дегустация, насочена към представителите на ресторантьорския сектор и винените журналисти. Както отбеляза Дура, целта на събитието не беше да докаже Riedel като най-добрите на пазара - разбира се, има много други класни производители, а да покаже, че ароматният букет, вкусът и балансът на виното са зависими от формата и размера на чашата. И че това не бива да се пренебрегва, особено когато става дума за скъпо вино в класен ресторант.

Участниците имаха възможност да дегустират три червени вина, всяко от които поднесено в три различни чаши от серията Riedel Restaurant XL. Пино ноар изяви изцяло завладяващите си аромати и нежен цвят в специалната за сорта чаша -  с широк балон и сравнително тясно, но и отворено навън гърло - за да могат дълбоките аромати да се разпрострат свободно, но и да се концентрират на повърхността, докато в широкото разлято дъно цветът покаже всички свои предимства. Същото пиното е твърде сдържано и дори безлично, поднесено в чаша за сира и особено в Бордо чаша, където почти изцяло губи финото си ароматно обаяние.

Сирата от своя страна се чувства най-добре в голямата, издута, но и по-издължена и с тесен отвор чаша, макар че тя е донякъде универсална и може комфортно да приюти редица червени сортове като небиоло, санджовезе и др. Вината от Бордо, съчетали три основни сорта - каберне совиньон, мерло и каберне фран се поднасят в една също сравнително универсална чаша за червено вино, подходяща и за всяко друго каберне или мерло. Тя е наистина голяма и с отворен край и това има значение за аерирането на тези  танинови и често с по-висок алкохолен градус вина. В по-затворените чаши за пино ноар или сира например веднага усещаме преобладаващо алкохолните нюанси във виното, докато в подходящата Бордо чаша те се поемат за много по-кратко време и в краен резултат изпъква цялата кадифена комплексност на тези вина.

Важна подробност, която засяга формата и отвора на чашата е и къде тя "доставя" виното в устата. Рецепторите за основните вкусове са разположени на различни позиции върху езика. Така например чашата за пино ноар с отворените си навън краища изсипва течността в предната част на устата, непосредствено зад зъбите. Там са разположени и рецепторите за сладко, което ни дава възможност да се съсредоточим върху нежната плодова сладост на сорта.

Чашата за сира от своя страна отвежда течността в основата на езика, непосредствено преди гърлото и така подчертава характерните за това вино нюанси на тютюн, кожа и препечните тонове, придадени от дъба, в който сирата най-често отлежава.

Бордо чашите пък позволяват течността да се разлее равномерно из цялата уста и така да се насладим на изключителната комплексност на качествените Бордо вина или тези от мерло и каберне.

За финал Коренел Дура демонстрира и предимствата на специалните чаши за сингъл малц уиски на Riedel, в които тази силно ароматна напитка също има възможност да даде най-доброто от себе си.

Share Tweet Pin it Share
14 Коментара
  • Anonymous
    автор
    21, 24, 06 Октомври 2013, 21:24

    [quote]Идея за супер дринкинг бизнес: пиене от легенче.[/quote]
    Ако се доразвие твоята идея,може и от КОПАНКА!
    Представяш ли си колко последователи ще се съберат!

    !
  • Anonymous
    автор
    21, 20, 06 Октомври 2013, 21:20

    [quote]Аз чашата я избирам по дръжката. [/quote]
    А аз по съдържанието!

    !
  • Profile preview
    izabell
    21, 14, 06 Октомври 2013, 21:14

    Аз чашата я избирам по дръжката.

    !
  • Profile preview
    Салмонела
    12, 05, 24 Септември 2013, 12:05

    Също така от огромно значение е обемът на избата и броят на бъчвите...

    УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!

    !
  • Profile preview
    Нефертити
    07, 44, 29 Август 2013, 07:44

    Особено ако нямаш бутилка, от която да сипеш в чашата ...

    Предразсъдъците са за ограничените.

    !
  • Profile preview
    Салмонела
    00, 42, 29 Август 2013, 00:42

    Чашата е нищо без бутилката...

    УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!

    ! Оценка
        +1
  • Profile preview
    M37_Unseen
    08, 15, 26 Август 2013, 08:15

    Чашата е част не само от добрата обстановка, често чашата правилната чаша дава удоволствие от процеса на пиене.

    http://m37.biz/ М37 е лидер сред компаниите в сферата на Личностното Развитие.Ще ти помогнем да станеш този, който искаш да бъдеш.

    ! Оценка
        +1
  • Profile preview
    Салмонела
    11, 15, 09 Август 2013, 11:15

    Чашата единствено трябва да има "достатъчност" - да вместява толкова, колкото ни се пие...

    УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!

    ! Оценка
        +1
  • Profile preview
    Нефертити
    12, 26, 27 Юли 2013, 12:26

    Прекомерният контакт на въздуха с виното убива аромата му. А чашата понякога наистина е много важна, признавам си, че на мен ми влияе на настроението.

    Предразсъдъците са за ограничените.

    ! Оценка
        +1
  • Profile preview
    ПАВЛА
    04, 01, 18 Юли 2013, 04:01

    Ъъъ, Жоре, ти верно ли си го представяш? То дегустациите биха се превърнали в котешко лочене?!?

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.

    ! Оценка
    -1
  • Profile preview
    1_chrome.
    02, 31, 18 Юли 2013, 02:31

    Аз да го видя на живо, таз награда ми стига...... а де!
    Павле, за теб ще има буренце, обещавам!

    ! Оценка
    -1
  • Profile preview
    ПАВЛА
    01, 45, 18 Юли 2013, 01:45

    Калибър, кротко с предложенията, че ще се намерят веднага "крадци" на идеи. И ще си останеш ... с пръста ...

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.

    ! Оценка
    -1
  • Profile preview
    1_chrome.
    01, 34, 18 Юли 2013, 01:34

    Всички казват, че виното трябва да има повече контакт с въздуха, за да се усети аромата. Не съм видял някой да пие от тас за палачинки. Идея за супер дринкинг бизнес: пиене от легенче. Хайде да видим кой ще е иноватора! За идеята и комисионната ще се договорим допълнително.
    Не съм еФтин, между другото........

    ! Оценка
        +1
  • Profile preview
    КМЕТ В СЯНКА
    05, 45, 16 Юли 2013, 05:45

    много е важна за сетивата

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!

    ! Оценка
        +1

Реклама »