С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Къде ядат най-добре вегетарианците?

"Бакхус"
03 Октомври 2013, 17:28
Share Tweet Pin it Share

Има множество страни, в които месоядството е част от националната идентичност. Американският ТВ водещ Бил Маер например коментира, че "Америка по-скоро би избрала президент гей, отколкото вегетарианец." В републиканските щати като Айова и Тексас вегетарианството минава за "не-американско", а консумирането на месо се вменява като патриотичен дълг. По-благосклонно към вегетарианците място е Сан Франциско, най-вече заради бурното си хипарско минало.

В Европа Барселона е нещо като рай за вегетарианците, независимо дали става дума за студентски бар или ресторант с бели покривки. Навсякъде другаде в Испания обаче, вегетарианците виреят трудно.

Берлин с космополитния си дух също е доста по-толерантен към отказалите месото от всеки друг град в Германия, а Франция е известна като трудна хапка за вегетарианците. Там е по-добре те да се прехранват с омлети, отколкото да си навлекат гнева на келнерите, питайки за вегетарианско меню.

Друга държава без традиции във вегетарианството е Белгия, където дори пържените картофки се приготвят в свинска мас, затова решението на множество кафенета и ресторанти в Гент да възприемат идеята на Пол Макартни за понеделник без месо изненада мнозина.

В страни, които изповядват индуската религия или таоизма, вегетарианците ще се чувстват като у дома си. Между 20 и 40% от населението на Индия например са вегетарианци. Цифрата варира, понеже според хиндуистите, хората, които ядат яйца, не могат да се нарекат вегетарианци.

Будизмът също е рай за вегетарианците, но и там нещата не са съвсем равномерни. Според теравадската версия, която се изповядва в Тайланд, ако ти предложат месо, е в реда на нещата да го приемеш. Махаяна будизмът, разпространен в Тайван, Виетнам и Япония препоръчва да не се яде месо, а тибетският будизъм оставя въпроса на личната преценка на всеки.

Исторически да си вегетарианец е било трудно в планинските райони и не е изненадващо, че страните с богата реколта от плодове и зеленчуци има по-дълга традиция на въздържание от месо в сравнение с региони, изхранващи се от животновъдство.

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Profile preview
    ПАВЛА
    19, 25, 11 Октомври 2013, 19:25

    Така де, най-добрите "зеленчуци" растат на кокал.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.

    !

Реклама »