С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Добра година

Бакхус
30 Октомври 2013, 15:39
Share Tweet Pin it Share

Световното производство на вино през тази година е достигнало шестгодишен рекорд заради високите добиви в лозарството, сочат данните на Международната асоциация по лозарство и винарство, цитирани от Reuters. Във всички водещи държави винопроизводители в Европа е отчетен ръст на производството, подобни са данните и за САЩ и Чили.

В България лозарите също прибраха по-добра реколта, а производителите очакват повече продукция. Отчетен е ръст на добивите между 20% и 40%.

Добрите новини идват на фона на тенденцията засятите с лозя земи да намаляват. В световен мащаб за година е отчетен спад от 150 хил. дка, като лозите заемат 75 млн. дка земи. Заради продължаващите регулации на ЕС за изкореняване на лози спадът продължава да е най-голям в Европа.

У нас статистиката показва, че вътрешната консумация на вино е нараснала с около 10% през 2012 г. Избите говорят за още по-оптимистични резултати за настоящата година. Всички отбелязват по-високи продажби на вътрешния пазар, някои дори до впечатляващите 35%, както и леко повишаване на износа или поне запазване на същите обеми.

Двигател за бранша продължава да бъде вътрешното потребление.

Трайно в страната се увеличава консумацията на вино, както и въобще интересът към качествените вина като партньор на хубавата храна.

Големият обрат от последното десетилетие е ръстът в консумацията на бяло вино, която от около 10% вече достига 40% пазарен дял.

Само за 3-4 години пък розето от нулев старт достигна 4-5% дял. От "Катаржина" отбелязват, че повишената консумация на розе продължава, а заедно с това се засилва и любопитството към шампанизирани вина.

Хората са все по-любопитни към нови сортове и стилове, отваря се и нова ниша към нискоалкохолни вина, казват от "Домейн Бойар".

Стопяват се границите на сезонност при консумацията на вина и се увеличава търсенето на тероарните вина, посочват от "Вила Юстина".

От избата забелязват още, че нараства и интересът към енотуризма и семинарния туризъм, съчетан с винени дегустации.   

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  винопроизводство, изби
1 Коментар
  • Profile preview
    izabell
    17, 59, 03 Ноември 2013, 17:59

    Очакваме виното да е превъзходно.Отбелязвам си реколта 2013 година:)

    !

Реклама »