С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Колко е важно да запазим биоразнообразието

Бакхус
08 Ноември 2013, 14:54
Share Tweet Pin it Share

"В условията на днешния безмилостен либерализъм се смята, че щом нещо не е високопродуктивно, то не трябва да съществува. Станахме свидетели на срив на домашното биоразнообразие", каза Пиеро Сардо, един от основателите на Slow Food, по време на изложението InterFood&Drink. Той добави, че положението не е по-различно и в останалата част на света, включително на Балканите. Запазването на традиционни местни продукти, породи и сортове е важно и от икономическа гледна точка, защото те могат да осигурят трайна заетост на селските и по-отдалечени райони. Освен това тези видове са по-устойчиви на заболявания и вредители, тъй като в продължение на поколения са били селектирани по начин, който да позволи оцеляването им в естествена среда. Така нуждата от използване на допълнително изкуствено подхранване е намалена до минимум.

Пиеро Сардо изтъкна риска от задушаване на малките производители на традиционни занаятчийски храни за сметка на масовото производство, свързано и с широко използване на подобрители, консерванти и налага еднакъв, стандартизиран вкус, без разлика къде се намира.

"Ние, потребителите, трябва да решим дали един от тези два свята ще изчезне. Когато купуваме, ние правим своя избор и трябва да осъзнаваме, че по този начин ние решаваме нечия съдба. Мнозина си казват – какво толкова, ще живеем без тези продукти. Освен, че това означава загуба на историческа традиция, отговорът, който трябва да дадем е – може да се живее и без Моцарт. Може да се живее и без катедрали, защо не направим паркинги на тяхно място. Може да се живее и без картини. Единственото, което трябва да решим е дали този живот ни харесва.", каза един от основателите на Slow Food.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »