С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Кулинарни комикси и карикатури

Бакхус
20 Ноември 2013, 12:40
Share Tweet Pin it Share

Всеки обигран готвач е наясно, че се храним първо с очите. Харесваме вида на храната, харесваме изображенията на храна. Те са част от визуалното ни обкръжение още от пещерните рисунки на бизони и елени. Римските фрески, малките холандци, импресионистите и Анди Уорхол просто продължават традицията с други средства. Не толкова известни, но не по-малко интересни са едни други представители на изкуството на храната - манга комиксите, карикатурите, графичните новели, посветени на храненето и неговите ритуали. От Finedininglovers са подбрали някои от най-интересните автори и творби.

Знаменитият шеф, писател, тв водещ и размирник Антъни Бурдейн например е автор на комикс, чийто главен герой Джиро е... готвач, естествено. "Хвани Джиро" е антиутопия, която се развива във футуристичен Лос Анджелис, управляван от двама тиранични готвачи, които се опитват да вербуват Джиро -  бивш якудза гангстер, превърнал се в готвач на суши. Ножът му за риба е с размери на самурайски меч, покрай приготвянето на подсладен ориз, той притежава и съвършени бойни умения. Първите опити на Бурдейн в мангата са сатиричен поглед над културата, обсебена от скъпата храна и готвачите знаменитости. В създаването на комикса са участвали също писателя Джоел Роуз и илюстраторите Лангдън Фос и Хосе Виларубия.

От 2007 дуетът карикатуристи Джо Бергер и Паскал Уайз имат редовна колонка в седмичното издание на "Гардиън", която се е превърнала в легенда. Двамата са избрали храната за оптика, през която наблюдават и осмиват съвременното общество, неговите навици, мании и обсесии.

Луси Найсли обича рисуването и храната, а в последната си книга Relish: My Life In The Kitchen съчетава биографични моменти с рецепти или пикантни спомени, свързани с ядене, илюстрирани от авторката.

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Profile preview
    Нефертити
    21, 10, 20 Април 2014, 21:10

    И такива комикси ли имало... :)))

    Предразсъдъците са за ограничените.

    ! Оценка
        +1

Реклама »