С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

"Какво хапнаха и пийнаха великите българи"

Бакхус
09 Декември 2013, 16:16
Share Tweet Pin it Share

Кои са любимите гозби и питиета на Фердинанд І, цар Борис ІІІ, Петко Р. Славейков, Любен Каравелов? Кои са предпочитаните специалитети на Иван Вазов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Елисавета Багряна, Яна Язова? Къде и какво хапват за последно Стефан Стамболов и Яне Сандански? Как някогашните ресторантьори рекламират и привличат клиенти? Каква е тайната на прочутия тюрлю гювеч?

Въпроси, които със сигурност предизвикват интереса на любознателните, както и на любителите на кулинарното изкуство! Изключително трудно е да бъде открита пълна информация по темата, на която сякаш се гледа с леко пренебрежение. Известният български писател и журналист Петър Величков е ползвал свидетелства на очевидци, пръснати в мемоари, разгръщал е стари вестници, потърсил е запазени снимки и менюта, за да ни представи възможно най-пълна картина на "кулинарното" начало на ХХ век. А в това отминало време определено е имало хора, които са знаели как да направят живота си по-приятен!

В първата част авторът ни представя картини от нощния живот в София по това време. Интересни случки от най-популярните клубове, бирарии и гостилници. Петър Величков отделя специално внимание и на очарованието на кафенетата, чайните и сладкарниците.

Втората част е озаглавена Трапезата на големите българи. В нея авторът ни разкрива любимите им кулинарни произведения, любопитни истории от личния им живот и малки тайни "от кухнята".

В книгата можете да откриете автентичните рецепти, по които са били приготвяни любимите ястия на най-изтъкнатите българи на ХХ век. Богатият снимков материал включва непубликувани до този момент фотографии.

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
 • Profile preview
  Додо
  19, 45, 29 Декември 2014, 19:45

  интересно звучи :)
  Ще потърся!

  ! Оценка
      +3
 • Profile preview
  КМЕТ В СЯНКА
  09, 44, 29 Декември 2013, 09:44

  интересно четиво !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!

  ! Оценка
      +5

Реклама »