С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Лунно песто

Бакхус
13 Декември 2013, 13:56
Share Tweet Pin it Share

От американската космическа програма Наса обявиха, че през 2015 планират да садят растения на луната. Проектът е замислен като изследване на вероятността човечеството да колонизира лунното светило.

Ако проектът успее, екипът ще влезе в историята и това ще е първият случай, в който живот от Земята ще бъде присаден на друго небесно тяло. Така ще се отвори пътя за по-нататъшни експерименти. "Ако растенията се хванат и оживеят, тогава вероятно и хората ще могат" - коментират от Наса.

Екип учени, предприемачи и студенти ще работят съвместно, за да създадат 1 кг. хабитат, съдържащ семена и кълнове от босилек и ряпа. Семената ще бъдат доставени до Луната от лунния експрес - космически кораб, финансиран благодарение на наградата X Price на компанията Google за насърчаване на комерсиални проекти, свързани с космически полети.

"Трудността пред учените е да насърчат растежа на растенията в суровата лунна среда. Частичната гравитация и лунната радиация са сред най-сериозните проблеми. Растенията ще пътуват със собствен резервоар за вода, която ще им стигне за 5-10 дни. Камери и сензори ще ги наблюдават и ще изпращат данни към Земята - са обяснили от екипа пред в. Independent.

Предишен проекп на Наса включваше изграждането на хидропоника на космически кораб, така че астронавтите да могат да си готвят. Предстои на разберем дали менюто им ще включва лунно песто.

Share Tweet Pin it Share
3 Коментара
  • Anonymous
    vlad_zadunayskiy
    08, 45, 03 Януари 2014, 08:45

    Ако се прихванат тези бурени Луната няма ли да заприлича на „Чичко Тревичко“?:D

    ! Оценка
        +3
  • Profile preview
    BarBQ
    08, 20, 03 Януари 2014, 08:20

    "Лунна светлина, която ще идва от лампа"????
    Е гати тъпата овца си.

    ! Оценка
    -1    +1
  • Profile preview
    izabell
    15, 01, 13 Декември 2013, 15:01

    Растенията ще се захранват с лунна светлина,която може би ще е от лампа;)

    ! Оценка
    -1    +1

Реклама »