С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Делвата на цар Соломон

Бакхус
08 Януари 2014, 16:32
Share Tweet Pin it Share

Цар Соломон вероятно е поил работниците и войниците си преди 3000 години, макар и не с първокласно вино. Това следва от надпис, открит върху глинена делва намерена при скорошни разкопки край Йерусалим. Текстът е разчетен от професор Гершон Галил от Университета в Хайфа. Става въпрос за един от най-старите надписи откривани в днешен Израел.

Според израелските медии става въпрос за надпис, направен през Х в. пр. Хр. по време на 40-годишното управление на Соломон.

Според професора средната част от надписа се отнася до качеството на виното, негодно за владетеля. В началото е датата на производство, а накрая е регионът, където е направено.

"Виното не е било сервирано нито на масата на цар Соломон, нито в Храма. Най-вероятно е било дадено на многобройните докарани насила строителни работници и на войниците,  които са ги пазели.

Способността да се съхранява вино в специално направени за целта съдове и да се надписва кога и откъде е дошло, говори за висока степен на обществена организация и развита администрация, която е събирала данъци, набирала е работници и е осигурявала прехраната им" - завършва професор Галил.

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
  • Profile preview
    КМЕТ В СЯНКА
    10, 41, 11 Януари 2014, 10:41

    има някаква магия в глинените съдове ! Само глината да не е от Фукушима !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!

    ! Оценка
        +1
  • Profile preview
    izabell
    16, 47, 08 Януари 2014, 16:47

    Вино в глинени съдове,сигурно е било за незабавна консумация:)

    !

Реклама »