Новини

Дефиниция за "оцет" влиза в закон

Бакхус 17 януари 2014, 14:44

Специална дефиниция за "оцет" гласува на първо четене парламентът с промени в Закона за виното и спиртните напитки, внесени от народни представители от левицата, съобщи БТА.
Според депутатите липсата на определение оставя отворена вратата за злоупотреби от страна на недобросъвестни производители и им дава възможност да произвеждат и пускат на пазара опасни синтетично добити химикали - пише "Дневник". Те дават пример, че през последните години на българския пазар се увеличили продажбите на оцет, направен от оцетна киселина, получена чрез химичен синтез, т.е. за производството на оцета не се използва вино или етанол, а производни и деривати от разграждането на петрола. В същото време производителите на оцет от синтетична киселина означават продукта чрез изписване на етикета с общото название "оцет", тъй като в нормативната уредба съществува празнина за определението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK