С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Дефицит на лукс

Бакхус
23 Януари 2014, 17:18
Share Tweet Pin it Share

В края на 2013 Морган и Стенли излязоха с катастрофична прогноза, че през 2014 виното ще свърши, понеже Китай ще го изпие. Дойде ред и за други подобни прогнози, отнасящи се най-вече до луксозни продукти като шоколад, козе сирене и скариди. Причините за недостига всеки път са различни, не са виновни само китайците.

Шоколадът ще поскъпне заради понижените добиви на какао. В Брега на слоновата кост (основният производител на какаови зърна) намаляват не само запасите, но и добивите. Това вдига изкупната цена на какаото, а оттам и на шоколада. Това се случва на фона на увеличено търсене, което пък е резултат на рецесията. Според някои цената на шоколада ще се утрои, според други ще нарасне с една трета.

Козе сирене - сп. Гросър" докладва, че добивите на козе мляко във Франция са спаднали с 8%, а Нидерландия - другият голям европейски производител - още страда от избиването на кози през 2009 и 2010, за да се спре разпространението на Ку треска (Coxiella burnetii ). Същевременно от няколко години търсенето се е увеличило, тъй като козето сирене е на мода, при това не само в Европа. Китай развива апетит към млечни продукти - така че или трябва да се запасяваме с деликатеса, или да му намерим заместител.

Бадеми - факторът за недостига е намаляването на пчелите. Фермерите в Калифорния, които произвеждат 80% от световната продукция, през изминалата година са платили три пъти повече за пчели, които да опрашат бадемовите дървета, а добивите им са спаднали с 2%. Глобалното търсене се е увеличило - обичайният заподозрян Китай има пръст в това, наред с увеличаващия се брой хора, предпочитащи бадемово мляко заради лошия PR на кравето.

Другите двама големи производители на бадеми Австралия и Испания също предвиждат увеличение на цените.

Скаридите, отглеждани от трите големи износители - Тайланд, Виетнам и Китай - са покосени от заболяване, носещо изразителното название Синдром на ранната смъртност. Цената им се вдигна с 40%. Тайландската скаридена асоциация - основния доставчик на Европа, обяви, че свива износа с 50%.

Джейми Оливър вече изхвърли скаридите от менюто на веригата си италиански ресторанти, които досега купуваха по 450 кг - скариди седмично.

Маслини - лошите климатични условия доведоха до спад с 80% на добива на Халкидики. Според "Гросър" цената на маслините ще се вдигне с 50%.

Испания също посреща годината с ниски добиви заради сушата от миналата и по-миналата година.

Share Tweet Pin it Share
5 Коментара
  • Profile preview
    sto67nes
    06, 17, 24 Януари 2014, 06:17

    Как ли сме живяли без скариди и бадеми???

    Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!

    !
  • Profile preview
    КМЕТ В СЯНКА
    05, 38, 24 Януари 2014, 05:38

    тежко ще се живее :)

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!

    ! Оценка
        +1
  • Profile preview
    izabell
    18, 26, 23 Януари 2014, 18:26

    Ще се намерят нови заместители, а вкусовете могат да си останат.Например харесвам и марципана не само чист шоколад.

    ! Оценка
    -1
  • Profile preview
    Нефертити
    17, 45, 23 Януари 2014, 17:45

    Най-нещастна ме правят понижените добиви на какао и поскъпването на шоколада.

    Предразсъдъците са за ограничените.

    ! Оценка
        +2
  • Profile preview
    BarBQ
    17, 33, 23 Януари 2014, 17:33

    Не ... не и на шоколада! Няма да го преживея! xD

    ! Оценка
        +1

Реклама »