С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Най-големият световен пазар на червено вино е Китай

Бакхус
30 Януари 2014, 10:49
Share Tweet Pin it Share

"Оставете китайския дракон да спи, защото, когато се събуди, ще завладее света" - фразата, приписвана на Наполеон придобива модерна трактовка: събуденият дракон ще изпие червеното вино.

С 1,865 билиона бутилки червено вино, продадени за 2013, и  растеж от 136% за пет години, Китай се превръща във водещия световен пазар на червено вино. През миналата година китайците са изпили 155 милиона кубични метра червено вино, французите 150, а италианците - 141.

Според редица експерти нарасналият интерес на китайците към червеното вино се дължи не толкова на вкусови предпочитания, колкото на културни особености.

Червеното се асоциира с късмет, както и с комунистическото правителство, а бялото се свързва със смъртта и е траурен цвят.

Франция е на второ място в света по консумация на червено вино, на трето е Италия - данните са на базирания в Лондон International Wine and Spirit Research.

Най-големият световен пазар на вино от всякакъв вид остават Щатите, според Vinexpo - камарата на търговските организации, поръчала изследването.

"Любовта на китайците към червеното се държи най-вече на символиката на цвета - заяви говорителят на Vinexpo. Червеното е сред най-положителните цветове в китайската култура, синоним на богатство, власт и късмет. В бизнеса тези три неща са фундаментални, затова често ще видите червено вино по банкетите, закрепващи бизнес партньорства. Червеното освен това е цветът на Китай."

Share Tweet Pin it Share
4 Коментара
  • Profile preview
    Нефертити
    18, 51, 07 Февруари 2014, 18:51

    Как ли пък е "Наздраве" на китайски?! :)

    Предразсъдъците са за ограничените.

    ! Оценка
        +1
  • Profile preview
    КМЕТ В СЯНКА
    09, 35, 31 Януари 2014, 09:35

    необятен пазар за всичко

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!

    ! Оценка
        +1
  • Profile preview
    Γαλλα
    23, 08, 30 Януари 2014, 23:08

    Щеше да е срамно, държава с 1 300 000 000 население, да не е най-големият пазар на вино в натурални показатели...за относителни, на глава от население, не съм особено сигурна...

    Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...

    ! Оценка
        +3
  • Profile preview
    BarBQ
    12, 02, 30 Януари 2014, 12:02

    "Червеното се асоциира с късмет, както и с комунистическото правителство".
    Тъй, тъй. После какво - ще станат и най-големия пазар на червени рози, червени чушки и домати? :D :D :D :D

    ! Оценка
        +2

Реклама »