С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Диалектика на прахосването

Бакхус
06 Февруари 2014, 16:51
Share Tweet Pin it Share

Според изследване на британският Институт по машинно инженерство "тридесет до петдесет процента на всеки 4 милиарда тона произведена храна не достига до човешкия стомах тъй като е била лошо произведена, складирана или транспортирана. Това количество се превръща в брак."

Редица вериги супермаркети повеждат кампании за ограничаване на загубите (макар и леко лицемерно, понеже при тях именно са най-големите загуби). Британският Теско изхвърля 30 хил. тона храна годишно - в това число влиза една трета от нарязаната и пакетирана салата.

На територията на Обединеното кралство от 14 години работи правителствена програма за намаляване на хранителното разхищения.

При ресторантите нещата стоят по-иначе. По-добрите почти или никак не печелят от храна, а готвачите постоянно са наблюдавани от мениджърите да не превишават бюджета си.

При тях по-скоро е въпрос на чест и морал да не разхищават средството си за производство.

В средата на февруари в Лондон Асоциацията на устойчивите ресторантьори организира конференция и фотоизложба. Сред фотосите са ястия, правени от остатъци: глави на скариди, тестиси на сепия, свински глави, опашки и пр.

Един от участниците в конференцията, готвачът Андрю Фейрли, удостоен с две звезди на Мишлен, приготвя ястия от свински опашки и от глави на прасета.

Той споделя и вижданията си: "Готвачите трябва да разбират анатомията на животното. Полудявам като видя някой да изхвърля главата на животното. Иди до фермата, срещни се с фермера, виж през какво минава той и повече няма да хвърляш годна храна с лека ръка."

За мото на конференцията служи изказване на активиста Тристрам Стюарт: "Ние, хората, имаме силата да спрем трагичната загуба на ресурси, ако започнем да възприемаме разхищението на храна като социално неприемливо."

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Profile preview
    BarBQ
    17, 56, 06 Февруари 2014, 17:56

    "Британският Теско изхвърля 30 хил. тона храна годишно" ...

    А толкова много гладуващи. Ми раздайте я на тези хора, направете добро. Никой не заслужава да умира от глад.

    ! Оценка
        +3

Реклама »