С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Интригуващия случай на Еманюел Жибуло

Бакхус
25 Февруари 2014, 16:37
Share Tweet Pin it Share

Бургундският винопроизводител Еманюел Жибуло отива на съд и е заплашен от 6 месеца затвор и глоба заради това, че е отказал да пръска лозята си против бактерии - предава "Франс Прес".

След като открива бактерията flavescence doréе, миктоплазмена болест, разпространявана от насекомите, местната префектура в Боне нарежда всички лозя в района да бъдат пръскани против заразата.

Еманюел Жибуло, собственик на 10 хектара лозя, не се подчинява на заповедта. Според него всяка намеса нарушава биологичния баланс на лозята, които се отглеждат на принципите на биодинамичното земеделие от 70-те години на миналия век.

Ако Жибуло бъде намерен за виновен, го очаква 6-месеца затвор и глоба от 30 хил. евро.

"Това е смъртоносна и много опасна зараза, по тази причина мерките против нея са задължителни - заяви шефът на регионалния департамент по храните Оливие Лапорт. - Опасенията ни са напълно оправдани, защото открихме причинителя на болестта на няколко километра от Боне."

Според директора на Националния институт за агрономични изследвания "Почти всички лозя на Франция са засегнат от заразата. Плановете за контрол над болестта трябва да бъдат зачитани. Да не пръскаш е като да откажеш задължителните ваксини."

Жибуло получи небивала подкрепа. Подписката в негова защита във Фейсбук  събра 100 хил. подписа. Случаят раздели природозащитниците и винената индустрия.

"Свободата на избора трябва да се уважава - заяви Сандрин Белие, френска еко активистка и депутат в Европейския парламент, тя определи процеса като нонсенс.

Зелената партия във Франция и Грийнпийс сйъщо са заявили подкрепата си за Жибуло и настояват всички действия срещу земеделците, "практикуващи алтернативни методи" да бъдат прекратени.

Бургундската асоциация за винена търговия обаче предупреждава, че Жибуло не бива да се превръща в "мъченик" за това, че не се е подчинил на закона. От асоциацията смятат, че случаят може да накърни репутацията на региона и методите за отглеждане на лозята.

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
  • Profile preview
    КМЕТ В СЯНКА
    11, 40, 26 Февруари 2014, 11:40

    има ли химия НЯМА БИО

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!

    ! Оценка
        +1
  • Profile preview
    izabell
    20, 07, 25 Февруари 2014, 20:07

    Като винопроизводител си защитава името и марката.Не може да му налагат определени препарати,веднъж спреш ли веригата от препарати
    твоята реколта вече няма да е като на другите-явно ще има разлика във вкуса на виното.

    ! Оценка
    -1    +1

Реклама »