С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Българска премиера за "Истории за храната и душата" на СФФ

Бакхус
06 Март 2014, 15:34
Share Tweet Pin it Share

Документалният филм"История за храната и душата" ще има своята премиера на София Филм Фест на 14 март от 18.00 в кино Люмиер.

Филмът на режисьора и сценарист Тонислав Христов и продуцента Борис Десподов идва у нас след успех и номинация за най-добър документален филм в IDFA, Амстердам и прожекции в престижни фестивали като Бусан, Корея, Загреб Докс, Хърватско и Любов и Анархия в Хелзинки. След Българската премиера на София Филм Фест филмът продължава фестивалният си живот в състезателните програми на МФФ Солун, Планета док, Варшава и МФФ Сан Франциско, където ще бъде американската премиера на филма.

Лентата проследява живота на хората в Сатовча - малък град в България с население от 2021 жители от различни етнически и религиозни групи (православни българи, мюсюлмани турци, помаци и роми евангелисти). В миналото хората са били разделени заради постоянни конфликти, но днес ги обединява нещо много важно – храната. Когато обаче чиниите на масата са пълни с гордост, национална идентичност, общо минало и приятелство, това може да доведе до известни проблеми. 

Истории за храната и душата е посветен не само на идеята, че храната ни обединява. Той представя и начини, благодарение на които тя обогатява живота ни.

Филмът разглежда и въпросите за различните религии, миналото и приемането му, семейството и децата. Или както казва режисьорът Тонислав Христов: "Истории за храната и душата не е филм само за храната. Тук става въпрос за ритуала на събирането, когато всеки приятел носи на масата своята собствена подправка, така че да може да бъде усетен най-добре от другите."

Share Tweet Pin it Share

Реклама »