С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Блог

Измислица ли са суперхраните?

Бакхус
08 Март 2014, 12:30
Share Tweet Pin it Share

Живеем в технологичната епоха, което не пречи на фалшивата наука и суеверията да ни заобикалят, почти като в Средновековието.

Съставна част от съвременната псевдо-наука, третираща топоси като лечебната сила на кристалите и пирамидите, е темата за храненето.

Консумираме храна не за да отговорим на потребностите на тялото си от нутриенти, а за се лекуваме и предпазваме от болести. Има храни, които са елексир на живота, същински извор на безсмъртие, лек против рак, акне и сърдечни болести. В спам отделението на имейла ви сигурно има цял списък от супернови суперхрани.

В Европейския съюз обаче е забранено употребата на термина "суперхрана" върху етикетите на хранителните стоки, освен ако не са подкрепени с плътна научна обосновка. Учените, изследващи рака, са единодушни - става въпрос за "маркетингов ход" - обобщава Джей Рейнър в блога на "Обзървър", посветен на храната.

Безспорно част от храните съдържат вещества, които в лабораторни условия повлияват раковите клетки, но това е доста различно от реакциите, протичащи в човешкото тяло. Например, за да достигне количеството от активните съставки, съдържащи се в чесъна, човек трябва да яде по 28 скилидки всекидневно. Досега май никой не е пробвал.

Култът към суперхраните е като всеки друг - група хора, твърдят, че да достигнали до великата истина, която всички останали трябва да приемем. При това същите хора претендират, че и преди не са се хранили с бургери и пържени картофки три пъти дневно.

Всъщност приравняването на храната с лекарство, веднага отнема удоволствието от нея.

Най-добрият начин да се поддържаме здрави чрез храната е да ядем балансирана диета и да не забравяме, че тя няма да ни направи безсмъртни. В чинията киноа няма да намерим отговор на екзистенциалните си въпроси.

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
  • Profile preview
    BarBQ
    18, 58, 08 Март 2014, 18:58

    Какво е суперхрана? Да ям спанак и изведнъж да стана силен като Попай ли? :D
    Няма такова нещо. Има полезни, има и вредни храни.

    ! Оценка
        +2
  • Profile preview
    izabell
    18, 13, 08 Март 2014, 18:13

    Има си суперхрани,например ябълката;)

    ! Оценка
    -1

Реклама »