С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Много хубаво не е на хубаво

Бахкус
08 Април 2014, 16:36
Share Tweet Pin it Share

Супермаркетите и търговците на храна на дребно бяха посочени като главен виновник за кризата с прахосването на храна във Великобритания,пише "Индипендънт". Според доклад, поръчан от Камарата на лордовете, търговските вериги допринасят значително за това 15 милиона тона произведена храна да отива неизползвана на бунището всяка година.

Според доклада привличането на клиенти с оферти от типа на "куп едно, вземи второ безплатно" са порочни и трябва да се прекратят. Фермерите също са били ощетени, тъй като супермаркетите имат право да откажат поръчка в последния момент, се казва в документа.

Комитетът, който изследва въздействието на прахосването на храна както за Острова, така и за цяла Европа, определя неспособността да Британия да намали количеството на излишната, произведена храна като "морално неприемливо" и причиняващо на икономиката щети за 5 милиарда паунда годишно. Индустриалните държави прахосват 222 милиона тона храна на година.

Докладът пряко сочи супермаркетите като отговорни за кридата, тъй като имат "силата да повлияят и на производителите, и на консуматорите, но вместо това не са поели както трябва своя дял от отговорността."

В доклада се показва как супермаркетите просто местят излишъка в друга част от веригата, прехвърляйки бремето на прахосването върху потребителя, примамвайки го с промоции, изгодни оферти, "купи едно, вземи две" и пр.

Друга порочна практика е отказване на поръчка на храна, която вече е била произведена и връщането й на производителя.

Най-тежко се наказват фермерите - ако не произведат достатъчно продукция, трябва да плащат компенсации. Те се застраховат и произвеждат в повече, а ако търговецът откаже да изкупи стоката им, продукцията и труда им отиват на бунището.

Комитетът критикува и "козметичните стандарти" на търговските вериги, отказващи да приемат недобре оформени или обезцветени плодове и зеленчуци. Според проучването между 20 и 40 процента от реколтата не се събира, тъкмо защото не отговаря на търговските стандарти и изисквания на големите вериги.

Share Tweet Pin it Share
4 Коментара
  • Profile preview
    boyan_88
    13, 46, 21 Април 2014, 13:46

    Sprete da prahosvate avtentichno.com

    !
  • Profile preview
    izabell
    19, 10, 09 Април 2014, 19:10

    Да открият ресторанти и кухни за социално слаби в супермаркетите.

    ! Оценка
    -1
  • Profile preview
    Нефертити
    22, 18, 08 Април 2014, 22:18

    Ох, добре, че съм на диета и не се чувствам иновна за това прахосване...

    Предразсъдъците са за ограничените.

    ! Оценка
    -1    +1
  • Profile preview
    BarBQ
    17, 23, 08 Април 2014, 17:23

    222 милиона тона се прахосват годишно. А има гладуващи цели народи.

    ! Оценка
        +1

Реклама »