С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Стоте най-добри ресторанта по света

Бакхус
14 Април 2014, 11:13
Share Tweet Pin it Share

За трета поредна година най-добър ресторант в света е Алиния (с три зведи Мишлен) на Грант Акатс в Чикаго.

Легендарният Хестън Блументал участва в класацията с два ресторанта. "Тлъстият паток" е на трето място, а ресторантът му в хотел "Мандарин Ориентал" в Лондон е на 23-то. По-забележителното е, че "Тлъстият паток" неизменно присъства в класацията вече 20 години.

Тя се изготвя от списани Elite Traveler, насочено към състоятелния джет сет. Класацията се прави на базата на анкета сред клиентите.

Най-добрите градове според класацията са Париж и Лондон - всеки с по 8 ресторанта в престижния топ 100.

Французин е собственик и на нюйоркския ресторант "Даниел", който се класира втори.

За Готвач на годината е избран Блументал, донякъде и за решението да премести "Тлъстият паток" в Мелбърн за шест месеца и да запознае друга част на света с експерименталната си мулти-сензорна техника.

"Едно от най-трудните неща беше, че ресторантът постигна много повече, отколкото си бях представял - каза Блументал пред списанието. - Оттатък най-смелите ми мечти. Когато отворих "Патока" си мислех, че някой ден може и да спечеля звезда на Мишлен."

"Хубавото на тази класация и това признание е, че се дава не от критиците, а от публиката, понеже колкото и стереотипно да звучи, именно за нея готвим. Критиците са много важни за бизнеса, очевидно те докарват публиката, но в крайна сметка ние готвим за клиентите си и се опитваме да им осигурим най-висшето удоволствие и преживяване", добави още Блументал.

"Не можем да построим съществуването си върху похвалите и признанието, но е чудесно да имаш признание, че вършиш правилното нещо и че хората харесват това, което правиш" - коментира победителят Грант Акатс.

В списъка на стоте най-добри ресторанта за 2014 има 16 заведения, които за първи попадат в листа.

Най-убедителният дебютант е ресторант Азурменди от Северна Испания, който влиза директно в челната десетица на 7-мо място.

"От всички отличени отскоро с три звезди ресторанти, Азурменди по всички стандарти предлага най-добрата кухня", заяви Анди Хейлър, критикът на списанието.

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
  • Profile preview
    Нефертити
    21, 35, 18 Април 2014, 21:35

    Патокът нали щеше да се мести...

    Предразсъдъците са за ограничените.

    !
  • Profile preview
    izabell
    16, 23, 14 Април 2014, 16:23

    Публиката е най-безпристрастен критик.

    ! Оценка
    -2    +1

Реклама »