С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Мандра на колела

Бакхус
28 Април 2014, 15:22
Share Tweet Pin it Share

Предвижда се у нас да може фермери да пристигат на определени пазари с подвижни витрини, да се включват в електрическата мрежа, за да поддържат хладилниците, и да продават директно на купувачите, пише в. "Монитор".

Първите фермерски пазари ще бъдат в София, Монтана, Троян и Карлово. Най-търсените стоки от малките стопанства в момента са продуктите от овче и биволско мляко.

С изменения в сега действащите наредби ще се постигне облекчаване на изискванията за скъпо оборудване.

"В рамките на 30 000 - 40 000 лв. един фермер може да подготви обекта си така, че да преработва и продава директно продукцията си", твърди д-р Людмил Антов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в област Монтана.

Същевременно сп. "Агрозона" пише, че след година отлагане Брюксел е дал зелена светлина на проект фермерско сирене, мляко, кисело мляко, яйца от домашни кокошки, дивеч, мед да могат да се предлагат напълно легално в къщите за селски туризъм.

Ще отпаднат и териториалните ограничения, според които досега фермите можеха да продават млечни и животински произведения само в областта, в която се намират.

Без никакви ограничения в цялата страна вече ще се търгува с месо от дивеч. Териториалното ограничение отпада и за търговията с мед и пчелни продукти.

До 5 тона риба годишно ще реализират без посредници рибарите, досега горната граница е била 2 тона за стопанин. Промяната засяга и търговията с яйца. Собствениците на домашни птици ще имат право да продават до 1000 яйца седмично, досегашният лимит е бил наполовина.

Share Tweet Pin it Share
3 Коментара
  • Profile preview
    Нефертити
    23, 41, 29 Април 2014, 23:41

    Това сиренце е много вкусно.

    Предразсъдъците са за ограничените.

    ! Оценка
        +1
  • Profile preview
    izabell
    17, 25, 28 Април 2014, 17:25

    Е това го имаше и преди десетина години.Контрола за хигиена трябва да е много строг.

    ! Оценка
    -1
  • Profile preview
    BarBQ
    15, 39, 28 Април 2014, 15:39

    Биволско мляко бих си закупил. Дано дойдат и към Пловдив. :)

    ! Оценка
        +1

Реклама »