С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Върмонт въвежда задължително обозначаване на ГМО на етикета

Бакхус
12 Май 2014, 11:19
Share Tweet Pin it Share

Върмонт стана първият американски щат, който въвежда задължително обозначаване на ГМО върху етикетите на храните. Очаква се в скоро време решението на съда да бъде оспорено от големите компании.

Задължителното обозначаване на ГМО съдържание върху етикетите е въведено в повече от 60 държави по света. Над дванайсет щата също обмислят въвеждане на подобно изискване, предава Ройтерс.

"Гражданите ни имат право да знаят какво има в храната им. Върмонт взе правилното решение - каза губернаторът на щата Питър Шумлин и обяви, че е учреден фонд, който приема дарения с цел да се защити съдебно решението, тъй като се очаква то да бъде оспорено от представители на хранителната индустрия.

Гражданските групи на натиск и юристите са съгласни, че до момента в науката няма консенсус дали генетично манипулираните реколти са безопасни, но изтъкват правото на консуматорите да направят информиран избор и сами да решат дали искат да избягват храни, в чийто състав фигурират генно модифицирани организми.

Според индустрията обаче, генно модифицираните организми са безопасни, а поставянето на етикет щяло да обърка клиентите, да им внуши, че тези храни не са добри за тях и да повиши цената на продуктите.

Biotechnology Industry Organization (BIO) - организация, в която членуват Монсанто и Дау Агро Сайънтис, наред с други биотехнологични компании,твърдят, че етикетирането ще повиши разходите за храна на домакинство с 400 долара на година.

И двете страни в дебата твърдят, че исканията им са научно обосновани. Миналата година група от деветдесет и трима учени от цял свят оспориха твърдението, че в науката съществува консенсус относно безопасността на ГМО за здравето. Те заявиха, че има нужда от независим анализ и че изследванията, доказващи безопасността на ГМО, са били поръчани и финансирани от биотехнологичната индустрия.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »