С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Плацебо ли е успокояващата храна?

Бакхус
02 Юни 2014, 17:25
Share Tweet Pin it Share

Посягате ли към сладоледа, когато се почувствате тъжни? Следващия път може да си го спестите. Това поне твърди ново изследване, според което така наречените успокояващи храни, всъщност не предлагат утеха. На практика след известно време ще се почувстваме по-добре със или без сладолед, бонбони, шоколад или друго лакомство.

Митът за успокояващите храни е бил подложен на анализ от учени от Университета в Минесота. Екипът помолил участници в експериментите да посочат любима успокояваща храна, както и такава, която не влияе положително на настроението, пише Live Science.

На участниците показвали 20-минутни филмчета, подбрани така, че да натъжават, тревожат или ядосват. След това хората трябвало да опишат чувствата си, после получавали любимата си храна.

Опитите били повтаряни като всеки път на участниците давали различна храна: успокоителна, неутрална или пък не им давали нищо.

Всички участници били в лошо настроение след прожекциите, но то се оправяло до три минути по-късно, без значение дали са поели комфортна или друга храна, или пък никаква.

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
  • Profile preview
    Нефертити
    21, 05, 02 Юни 2014, 21:05

    Kъм сладоледа не, но към шоколада...

    Предразсъдъците са за ограничените.

    ! Оценка
        +2
  • Profile preview
    BarBQ
    18, 55, 02 Юни 2014, 18:55

    Дайте ми шоколадов сладолед пък после ще говорим. xD

    ! Оценка
        +2

Реклама »