С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Ню Йорк срещу газираните напитки

Бакхус
06 Юни 2014, 14:45
Share Tweet Pin it Share

Битката на Ню Йорк със сладките газирани напитки навлиза в решителна фаза. Според наблюдатели случаят е показателен за начина, по който в бъдеще ще се решават подобни казуси.
Предложението да се лимитира продажбата на висококалорични напитки, чийто активен защитник беше бившият кмет Майкъл Блумбърг, предстои да се гледа от градския арбитражен съд.
Според юристите и поддръжниците на здравословния живот нещо много по-важно от съдбата на двулитровата кока-кола е на карта: а именно колко далече може да стигне местната власт, за да предпази здравето на гражданите.
Американската безалкохолна индустрия се опитва да спре проекта, изтъквайки, че здравният борд на Ню Йорк надхвърля правомощията си, опитвайки се да се бърка в живота и решенията на обикновения американец.
Един от основните аргументи на поддръжниците на забраната е, че затлъстяването отдавна се е превърнало в обществен проблем. Доктор Мери Т. Басет, председател на борда, изтъква, че при създаването му преди два века, той се е занимавал основно с борба и превенция на заразни болести, докато днес основните причини за смъртността идват от епидемията на затлъстяването.
Досега здравният борд е национален лидер в изковаването на политики, насърчаващи здравословните навици като например забраната за употреба на транс мазнини в ресторантите и изискването в менютата да се слага и калорийната стойност на ястията.
Решението на казуса ще определи правомощията на здравния борд да взима решения, засягащи общественото здраве.
Настоящият кмет на Ню Йорк Бил де Бласио също заяви подкрепата си за регулацията, съгласявайки се по този начин с решение  на политическия си опонент Блумбърг.
"Казусът е показателен за степента на личната свобода - коментира Ричард Брейфо, професор по право в Колумбийския университет. - Случаят засяга много повече способността на администрацията да използва модерни регулаторни техники, включващи и опити да влияе положително на поведението на консуматорите."

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
  • Profile preview
    BarBQ
    18, 43, 06 Юни 2014, 18:43

    "а именно колко далече може да стигне местната власт, за да предпази здравето на гражданите."

    Ами да спрат да произвеждат Кока-Кола, чипсовете и да завторят Макдоналдс. Тогава ще има ефект върху здравето. Намаляването на опаковката не ги прави по-малко вредни. xD

    ! Оценка
        +2
  • Profile preview
    izabell
    18, 17, 06 Юни 2014, 18:17

    Успех в начинанието,въпреки че всеки сам решава за здравето си,но за децата отговаря и обществото.

    ! Оценка
    -1    +2

Реклама »