С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Купи ми една лоза

Бакхус
11 Юни 2014, 12:50
Share Tweet Pin it Share

Винар от Лангедок смята да използва групово финансиране (известно като crowdfunding), за да съживи и запази традиционни за района сортове грозде, които в момента тънат в забрава, пише AFP.

Франц Вене, собственик на фамилна винарна Minervois, която произвежда Domus Maximus (обявявано за най-доброто френско червено от International Wine Challenge за 2005) ще засажда малко познати извън Лангедок сортове като гран ноар, калмет и пикопул ноар.

Лозите са закупени от местния фонд за консервиране. "Лично съм опитал и избрал тези сортове, но не знам какво вино ще излезе от тях" - казва Вене.

В момента любителите на вино от цял свят имат възможност да закупят ред от лозето или да си запазят буре от бъдещото вино за 1425 евро. Вене се надява да намери 100 акционери, които да вземат участие в съхраняването на тези сортове и спасяването им от забравата. Дивидентите ще се изплащат във вино.

Това не е прецедент за района. През 2011 друг винар, Лудовик Авентин става първият производител, използвал crowdfunding. В момента той произвежда три марки, чието производство се финансира от акционери, избягвайки банките. Техните дялове се изплащат в натура. Нито една банка не пожелала да финансира проекта, макар че сред вложителите има и банкер. Цената на всеки един от стоте дяла е 1750 евро.

"Много е лесно да се откажеш, ако решиш: имаме списък от чакащи приятели или приятели на приятелите. Но засега никой не е пожелал да излезе", коментира Авентин.

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Profile preview
    bramasole
    19, 45, 12 Юни 2014, 19:45

    Един от любимите методи за работа на Онасис е бил О. Р. М. /Other People`s Money/ - Парите на другите. Този наследник на тамплиерите е реализирал отлична идея!
    Бих се записала в списъка за чакащи. :)))

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-р

    ! Оценка
        +1

Реклама »