С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Готвене с дистанционно

Бакхус
13 Юни 2014, 11:06
Share Tweet Pin it Share

Какво се случва, когато на едно място се съберат готвачи, програмисти, дизайнери и хакери? Създават машина като от "Модерни времена" или друг, надничащ в бъдещето филм.

Проектът се нарича Collaborative Cooking и идва след като спомената пъстра група си задала философския въпрос: възможно ли е технологията да замени изцяло човешкия фактор, предполагащ умения, творчески елемент и пресъздаване на традиции.

Машината разполага с 35 различни съставки, включително месо, зеленчуци и подправки. Петима готвачи, които не са в контакт един с друг, задават команди дистанционно. Всеки избира от съставките, определя пропорциите и времето за всяка операция. Записващо устройство регистрира всяка стъпка и накрая изготвя рецепта. Храната се готви бавно, процесът отнема между 10 и 20 часа.

Вдъхновението за проекта тръгнало отново от въпрос, а именно: нужно ли е готвачът винаги да опитва храната, която приготвя? На което известен шведски топ шеф отвърнал: "Не и когато аз я готвя."

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
  • Profile preview
    izabell
    16, 34, 14 Юни 2014, 16:34

    Не е лошо и това да съществува:)

    ! Оценка
        +1
  • Profile preview
    BarBQ
    19, 41, 13 Юни 2014, 19:41

    Интересен проект. Дано не замени професията готвач напълно, а е един вид само помощник. :)

    ! Оценка
        +2

Реклама »