С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Добре изпечено оранжево, моля

Бакхус
13 Юни 2014, 13:19
Share Tweet Pin it Share

Представете си, че можете да опитвате вкуса на цветовете, да виждате вкусове, или пък определени шумове да активират вкусовите ви рецептори. Тогава четенето и на най-безличното меню би се превърнало във вълнуващо приключение из преплетения свят на сетивата.

Сред видните синестети в историята са Джими Хендрикс, който виждал музиката в цветове - това е и вдъхновението за Purple Haze; Питагор, Едгар Дега, Ян Сибелиус и така чак до Лейди Гага.

Companis - двама експериментални творци от Бирмингам са избрали синестезията като двигател на свой проект, търсещ пресечните точки на изкуството, креативността и храната. Арткомпанията, състояща се от Шон Тонкин и Кей Уинуд, експериментира с това да предлагат на хората храна, но по необичаен начин. Проектът им Rude Food Fiesta например представлявал гигантска уста, през която зрителят влиза, за да бъде след това изхвърлен от отвор със същите размери. Както обяснява Тонкин: "Харесва ни възможността да озадачим сетивата и да ги объркаме напълно, така че синестезията ни е крайно интересна като похват."

Петстепенното меню на артистите от проекта Scintillating Synaesthetic Supper е замислено така, че да ни покаже, какво би било, ако можехме да вкусим цветовете и за чуем храната. За проекта авторите са привлекли готвачи, композитори и специалисти по светлинни ефекти. Всички те трябвало да работят по зададени инструкции, че бялото трябва да е заглушено, жълтото напомнящо жарко слънце, червеното да е чувствено, но и ръждиво, синьото - обширно и безкрайно, черното да се асоциира със смъртта.

Описанието на менюто, само по себе си напомня сюрреалистично стихотворение:

Бяло - кокосов меренг, пюре от пащърнак с панакота, хрупкав карфиол, бадемово мляко

Жълто - спрей от шери манзанила, чушки Санчо, сол, оцетни перли, краставичен сок с прясна мента

Червено - пастърма от биволско сърце, черен пудинг, сок от червено цвекло, червено вино в спринцовка

Синьо - захарни нишки, газирани бонбони, виолетки и лавандулови белтъци в сладоледена фунийка

Черно - трохи от "Орео", мус от кафе, черешов гел, розови листенца и виетнамско кафе.

Share Tweet Pin it Share
3 Коментара
  • Profile preview
    izabell
    16, 34, 14 Юни 2014, 16:34

    Обичам да свързвам цветовете с формите,при храната е задължително;)

    !
  • Profile preview
    Нефертити
    22, 17, 13 Юни 2014, 22:17

    А, не, ще вземе някоя буква да не удари по челото...

    Предразсъдъците са за ограничените.

    ! Оценка
        +1
  • Profile preview
    BarBQ
    19, 43, 13 Юни 2014, 19:43

    "черешов гел"
    Това за ядене ли е? Ако е, не би трябвало да се нарича гел. xD

    ! Оценка
        +1

Реклама »