С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Затлъстяването сред децата се увеличава

Бакхус
25 Юни 2014, 17:54
Share Tweet Pin it Share

30,2% от учениците на възраст 6-19 години страдат от наднормено тегло, от които със затлъстяване са 12,7%. Това показва национално представително проучване на храненето на учениците в България (2010-2011 г.), проведено от Националния център по обществено здраве и анализи и Катедра "Педиатрия" на Медицинския университет в София, цитирано от проф. Веселка Дулева, съобщиха от агенция APRA.

Според данните само 24% от изследваните деца упражняват препоръчваната физическа активност от минимум 60 минути на ден, а 35% от децата са физически активни два дни в седмицата или по-малко. Все повече от децата с наднормено тегло не приемат пресни плодове и пълнозърнести храни.

"Един от най-сериозните съвременни здравни проблеми, включително и за България е нездравословният модел на хранене и ниската физическа активност. Те са важен фактор за относително увеличаващия се дял на деца и възрастни, страдащи от затлъстяването", казва доц. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диетика.

Ново британско изследване на причините за напълняването и диабета при децата твърди, че връзката между затлъстяването и обездвижването е обратна: не обездвижването води до затлъстяване, а обратното: напълняването води до обездвижване.

Друг тревожен факт, свързан с детското затлъстяване е, че ако свръхкилограмите се натрупат преди петгодишна възраст, възстановяването на нормално тегло става много трудно. И при децата, както и при възрастните, качването на килограми става значително по-лесно от свалянето им.  

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
  • Profile preview
    Нефертити
    23, 12, 30 Юни 2014, 23:12

    Дечицата повече да тичат трябва.

    Предразсъдъците са за ограничените.

    !
  • Profile preview
    BarBQ
    19, 56, 25 Юни 2014, 19:56

    Правопорционално с увеличението на продажбите на Макдоналдс, Аладин и генериране на огромен трафик в торентите (демек комп.игри). Всичко е навързано. xD

    ! Оценка
        +1

Реклама »