С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Лозята на Пиемонт влизат в световното наследство на ЮНЕСКО

Бакхус
30 Юни 2014, 17:04
Share Tweet Pin it Share

Комитетът на ЮНЕСКО, който тази година заседава в Доха, Катар, даде одобрението си винарският район на Пиемонт в Североизточна Италия да влезе в престижния списък на световното наследство (природно и културно).

Пиемонт е петдесетият обект на Италия, районът носи официалното географско название Ланге-Роеро и Монферано, но в границите му влизат световно известни винени области като Бароло, Барбареско, Барбера д`Асти и Асти Спуманте - т.е.е част от най-прочутите италиански винени апелации.

Регионът има дълга история на винопроизводството, която стига до пред-римския период. Характеризира се със "стабилно установената винена култура и изключителния пейзаж, оформен от човешките усилия, свързани с отглеждането на лозя и правенето на вино."

Зоната включва над 10 хиляди хектара земя, 29 градчета и селца, повечето ангажирани във винопроизводството.

Включването в списъка е на базата на историята, културата и буколическия пейзаж, но и заради запазената архикетктура и исторически постройки. Не на последно място се цитира и въздействието на хората върху средата.

Включването в списъка на Световното наследство носи глобално признание за културата, но също защита срещу мащабно индустриално предприемачество, освен това води до засилен туристически интерес.

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
 • Profile preview
  Нефертити
  23, 11, 30 Юни 2014, 23:11

  Наздраве!

  Предразсъдъците са за ограничените.

  ! Оценка
  -1    +1
 • Profile preview
  izabell
  17, 19, 30 Юни 2014, 17:19

  Браво на Италия за съхранените традиции.

  ! Оценка
  -1

Реклама »