С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Седемте най-странни претенции, свързани с храната

Бакхус
09 Юли 2014, 16:50
Share Tweet Pin it Share

Почти никой вече не може да твърди със сигурност кое е здравословна диета. Днешното полезно (шоколад, червено вино) утре ще бъде набедено за враг на тялото, пише Алис Азаная Джарвис в Гардиън. Доскоро сочени за вредни, маслото, сиренето и яйцата  вече не минават за толкова страшни. Все пак има забавни и нелепи от съвременна точка твърдения, свързани с определи храни.

Кока-кола лекува импотентност, например. Когато през 19 в. американският фармацевт Джон Пембъртън създава напитката, за нея се твърди, че лекува морфинова зависимост, главоболие и даже импотентност. "Най-вълшебното укрепващо средство за половите органи", пише Пембърътн, а рекламата додава: "Идеалният тоник за мозъка".

Чудодейните свойства може и да обясняват с това, че в първоначалния си вариант кока-колата е съдържала листа кока, които са премахнати от производството в 20 век.



Гинес е добре за теб

Понеже прочутата бира съдържала желязо, предписвали я на скоро оперирани пациенти, кръводарители, че даже и на бременни жени. Истината е, че бирата е богата на флавоноиди, които могат да намалят риска от сърдечен удар, но съдържанието й на желязо е доста ниско.



Марс на ден ти помага да работиш, почиваш и играеш

A Mars a day helps you work, rest and play - рекламата, удостоверяваща полезността на шоколадовото десертче, се появява през 60-те и се задържа до 90-те. При 229 калории за 30 грама съвременните контролиращи органи едва ли биха позволили подобно твърдение.



Захарна диета

През 50-те Aмериканската захарна асоциация поръчва серия реклами, твърдящи, че чрез захарта ще намалите теглото си. Как? "Потискайки апетита по-бързо от всяка друга храна" и "карайки ядящия да се задоволява с по-малко". Интересно защо ли съвременните изследвания твърдят обратното.



Бисквити срещу мастурбация

Някога на ръжените бисквити се приписвали способности да облекчават симптомите на преяждането заради високото съдържание на сода, но нищо не може да се сравнява с твърдението, че ръжените крекери "прочистват от греховни помисли". Във вегетарианския режим, разработен от презвитерианския пастор Силвестър Греъм през 1829 се казва, че те могат да сложат край на мастурбирането и другите телесни повици.

Подобни свойства се приписвали и на корнфлейкса, измислен от преподобния Джон Харви Келог през 1894.



Протеини от Макдоналдс

Според австралийска реклама от 80-те протеини може да си набавите от пържените картофки, бургерите и млечния шейк на компанията. Друг популярен слоган твърди, че храненето в"Макдоналдс "не само е вкусно, но и полезно за теб." Концепция, която в последно време като че е претърпяла известни корекции.

Много е изписано за полезните свойства на сока от нар, но според производителите на определена марка, консумирането на техният продукт е най-бързият път към безсмъртието. Кампанията "измами смъртта" обаче е забранена от комисията по стандартите.

Днес може да си купите нискокалорична минерална вода - объркваща перспектива за всички нас, които си мислехме, че всяка вода е некалорична, продължава Джарвис, а също подсладено мюсли, за което се твърди, че увеличава концентрацията и укрепва имунната система, което означава че претенциите за чудодейни свойства далеч не са останали в миналото.

Share Tweet Pin it Share
Коментар
  • Profile preview
    BarBQ
    20, 41, 09 Юли 2014, 20:41

    "че храненето в"Макдоналдс "не само е вкусно, но и полезно за теб."
    Да, ясно е, че е само заради рекламата. Инак искам научни доводи.

    !
  • Profile preview
    Нефертити
    19, 36, 09 Юли 2014, 19:36

    Аз лично не съм качвала килограми от ядене на Макдоналдс, но знае ли човек къде е истината...

    Предразсъдъците са за ограничените.

    !
  • Profile preview
    izabell
    18, 55, 09 Юли 2014, 18:55

    Някои от рекламите стават само да се забавляваш,особено за бисквитите.

    !

Реклама »