С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Кипърското халуми се бори за защитено наименование за произход

Бакхус
10 Юли 2014, 16:30
Share Tweet Pin it Share

Кипърското правителство е подало заявление за регистрация на сиренето халуми  със "защитено наименование за произход", пише "Дневник".
Целта на процедурата е да се осигурят по-големи пазарни възможности и конкурентни предимства за кипърските производители в Европейския съюз, да се гарантира качеството на продукта и да се стимулира развитието на животновъдството, производството на козе и овче мляко и на сирене в страната, обясни земеделският министър Никос Куялис.

По оценка на експертите износът и търговията с халуми в чужбина може да носи на Кипър около 75 млн. евро годишно.

През пролетта, когато кипърдските банки затвориха, износът на халуми спря и това огорчи почитателите на сиренето в Европа.

Според публикация в "Гардиън" халуми се подценява - то има висока точка на топене, поради което често се грилова и така влиза в състава на различни ястия, но увито в ментови листа и оставено да отлежи, то става още по-вкусно, сухо, солено и силно.

Патентоването на името на традиционното козе сирене халуми, ще означава, че само Кипър може да произвежда и търгува продукт под това или подобни наименования. Вече има опити от фирми от други страни за подвеждане на потребителите, като се използват сходни названия, обясняват кипърските власти.

Халуми е характерно кипърско сирене, което се произвежда от смес от козе, овче и краве мляко. Новият стандарт за съставките му, представен във внесената в Еврокомисия документация, беше уточнен след години преговори между министерствата на земеделието и на търговията, и производителите на халуми и животновъдите.

Share Tweet Pin it Share
Коментар
  • Profile preview
    BarBQ
    18, 54, 10 Юли 2014, 18:54

    Халуми за всички!

    ! Оценка
        +1

Реклама »