С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Обновената "Меди Валей" вече посреща винени ентусиасти

Весела Николаева
10 Септември 2014, 15:47
Share Tweet Pin it Share

Обновената изба "Меди Валей" вече е готова да посреща винени туристи и пуска на пазара вината от реколта 2013 г. Това обявиха в събота от винарската изба в с. Смочево, Благоевградско, по време на представянето на обновената база и новите вина.
Официално беше открит и гроздоберът, макар че  истинското бране ще започне след около две седмици. За реколтата от миналата година мениджърът "Продажби" на винарната Димитър Костов казва, че е може би най-успешната, която са правили досега. За тази година се очаква добивът да е с около 10% повече, отколкото през миналата, но все пак – докато гроздето е на полето, нищо не е сигурно.
 
Почти добра година

През тази година реколтата не е пострадала от градушки, а с подходящо третиране тя е била спасена и от голямото количество дъждове и лошо време. Производството на избата е около 120 хил. бутилки годишно, като тази година то най-вероятно ще бъде по-голямо, обясни Костов. Целта е да се достигнат 300-350 хил. бутилки на година, но по-голямо разрастване и масови серии не се предвиждат.

Вината на "Меди Валей" са от средния и по-високия ценови клас, като основните канали за продажба са специлизирани магазини, ресторанти и заведения, предимно в София и Варна. Винарната има около 650 дка собствени лозя, от които 400 дка са в землището на с. Смочево, в подножието на Рила. Това са и едни от лозята с най-висока надморска височина в България -630 метра, което ги прави и уникални, разказаха от избата.

В района на Смочево се отглеждат традиционните сортове Шардоне, Совиньон Блан, Траминер, Каберне Совиньон и Мерло. Типично българските са Мавруд, Рубин, Мелник 55, а енологът на избата Стойчо Стоев е първият, винифицирал Мелник 55 преди повече от 30 години, гордеят се от "Меди Валей".
В подножието на Рила са по-големите масиви – около 400 дка, а още 250 има в района на Видин. Те са купени от "Шато де Вал" преди години и са като каталог на редки сортове, коментира Димитър Костов. Става дума за малки масиви с Вионие, Пти Вердо, Рондо. Винарната купува по-екзотични сортове и от външни производители, но за да е по-малко зависима, планира нови насаждения около Смочево. "Меди Валей" няма амбицията да се разраства твърде – плановете са да си остане бутикова изба, която се стреми към качествени вина от средния и високия клас, каза Костов.
В момента производството на избата е около 120 хил. бутилки годишно, като тази година то най-вероятно ще бъде по-голямо, обясни Костов. Целта е да се достигнат 300-350 хил. бутилки на година, но масови серии не се предвиждат.
 
Сериите

Сериите вина на "Меди Валей" са A Good Year, която е от средния ценови клас и включва белите Траминер, Шардоне, Шардоне & Вионие и  Совиньон блан.  Червените от серията са Каберне Совиньон, Мерло, Сира,  Кюве (Каберне Совиньон & Мерло & Сира & Рубин), Мавруд & Каберне Совиньон.
От по-висок клас е бранда eXcentric, като първите вина от нея са eXcentric Incanto Вионие и eXcentric Incanto Мавруд.
Премиум класа е серията Incanto, представена от INCANTO Шардоне Barrel Fermented, INCANTO Мерло, INCANTO Сира и  INCANTO Розе. Шардонето отлежава шест месеца в дъбови бъчви.

Димитър Костов разказа, че има интерес към местни български сортове като Мавруд и Мелник 55. Те са много търсени от чужденци, които искат нещо автентично и са се преситили от масовите като Мерло. "Маврудът се продава три пъти по-добре от аналогичен Каберне Совиньон", коментира Костов. Всички вина обаче свършват еднакво бързо, отчитат от избата.

Какво ново

С ремонта в "Меди Валей" са вложени общо около 700 хил. лв. чрез компанията-собственик на избата "Българско вино". Тя е част от "Доверие Обединен холдинг". Вложенията са в ремонт на сградите, хидроизолация, нови места за дегустации  и обновена административна част, така че избата е напълно готова за туристи.
Хотелска част няма, но наблизо има вили за гости, а от "Меди  Валей" може да съдействат за настаняването, обясни Росица Атанасова, която отговаря за туризма във винарната. Разположението й е на стария път за Рилския манастир, който е много живописен, не е натоварен и е само на няколко километра от новата магистрала София-Дупница.

"Меди Валей" е създадена през 2007 г., а първите лозя в Смочево са от 2004 г. В първите години винрната прави трапезни вина от по-нисък клас, а през 2010 г. е първата значима реколта от нови серии по-качествени вина, като е привлечен и енолога Стойчо Стоев.
Другата изба от структурата на "Доверие Обединен холдинг" е "Новоселска гъмза", която се намира до Видин. В нея също са планирани инвестиции, предимно в нови лозя от типичния за региона сорт Гъмза, разказа изпълнителният директор на дружеството Иван Тодоров. От януари досега избата вече е успяла да продаде 95% от заложеното в бизнес плана си за тази година, като наскоро е пусната и серия от четири вина в средния ценови клас - всички те са със сорта Гъмза. Има чиста Гъмза, комбинация с Каберне Совиньон, с Мерло и розе от Гъмза. По думите на Тодоров вината им са с много добри продажби в Западна Европа, особено в Германия, а наскоро "Новоселска гъмза" е изнесла и мостри за представяне в Дания.

Share Tweet Pin it Share
Коментар
 • Profile preview
  Simeon Borissov
  10, 12, 13 Септември 2014, 10:12

  За вкусовете не спорят. Не ги яжте за никаквия външен вид. Важнотое, че все пак нещо се случва....

  Be3Al2(Si6O18)

  ! Оценка
      +1
 • Profile preview
  izabell
  22, 21, 12 Септември 2014, 22:21

  Модерно,но не е уютно.Изглежда на сладоледена къща.

  ! Оценка
  -2    +2
 • Profile preview
  BarBQ
  21, 06, 10 Септември 2014, 21:06

  "Новоселска гъмза" :D

  ! Оценка
  -1    +2

Реклама »