С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Внимание! Шоколадът изчезва!

Бакхус
20 Ноември 2014, 14:40
Share Tweet Pin it Share

Няма да е зле любителите на шоколада да скътат някое и друго блокче за черните дни, които предстоят. Според експертите към 2020 г. ще настъпи тоталният шоколадов дефицит. От една страна виновни за това са икономическите и геополитическите фактори: промените в климата, нарастващия апетит на Бразилия и Китай, разпространението на Ебола в страните производителки на какао - Бряг на слоновата кост и Гана.

Друга причина според публикация в блоговете на Гардиън, е нашата лакомия за луксозен шоколад. В последните години ние спряхме да купуваме блокче, опаковано в станиол, и се превърнахме в адепти на истински шоколадов декаданс - искаме да съдържа поне 70% какао и ръсим черен шоколад върху печено месо с настървението на келнер, подхванал мелничка с черен пипер.

Какво да направим обаче, че стопяващите се запаси какао да ни стигнат за по-дълго? "Преоткрийте колко е специален шоколадът и спрете да го приемате за нещо сигурно. - казва специалистът-шоколатиер Шантал Коади. - Малкото е повече, така че си вземете тънко блокче истински хубав шоколад, вместо цяла кутия нещо противно."

Други заредени с оптимизъм въпреки кризата хора от бранша смятат, че ще е добре увеличената цена на какаото да доведе до по-високо заплащане за фермерите, които го отглеждат.

"Цената неминуемо ще се вдигне, но ако това вдигне и прихода на фермерите, които сега получават нищожен процент, аз лично ще съм доволен - коментира Уили Харкър-Коуз от английския гигант "Кетбъри".

Дефицитът ще сложи край на злоупотребата с шоколада и той няма да се използва без мярка във всякакви кейкове, бисквити и други печива, да не говорим за шоколадови стърготини в мексиканско моле и сос за печено месо.

Share Tweet Pin it Share
3 Коментара
  • Profile preview
    izabell
    22, 33, 29 Декември 2014, 22:33

    Шоколадът изчезва, останаха шоколадовите яйца;-)

    ! Оценка
    -1
  • Profile preview
    BarBQ
    18, 19, 20 Ноември 2014, 18:19

    "и се превърнахме в адепти на истински шоколадов декаданс"

    Сега и да разясните к'ви са тия адепти и декаденси?

    ! Оценка
    -1    +2
  • Profile preview
    izabell
    17, 34, 20 Ноември 2014, 17:34

    Разстроих се.Къде да крия шоколади по фризера.До 2020г трябва да си хапвам повечко.

    ! Оценка
    -2    +1

Реклама »