С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Винените тенденции на годината

Василена Мирчева
09 Декември 2014, 10:05
Share Tweet Pin it Share

Както при модата, в света на виното има тенденции, които променят пейзажа, нагласите и предпочитанията. Класическите винарски региони запазват стабилната си репутация, но все повече владее убеждението, че добро вино може да дойде от най-различни точки по света и да бъде консумирано от все по-широк кръг потребители извън изтънчените познавачи. Сп. "Ескуайър" опитва да улови духа от бутилката, който променя пейзажа.

Виното се демократизира

"Доброто вино е за всеки", "Виното вече не е запазена територия за богатите, възрастните и сериозните" - около подобни тези се обединяват все повече специалисти и ангажирани в бранша. Променя се начинът, по който виното се предлага в магазините ресторантите и баровете.
Каналът на Джейми Оливър - Jamie oliver drinks tube в Youtube с кратки презентации, уверяващи аудиторията, че във виното няма нищо страшно, печели все повече почитатели.
Шарлът Сейджър-Уайлд, собственик на вино бар в Лондон пък заявава: "Ние правим виното достъпно, отстранявайки всяка претенция или опит за представяне като нещо елитно. Надявам се, че за в бъдеще ще се появят все повече страхотни нови вино барове. Нашият успех надмина всички очаквания."

По-малки листи

"Начинът, по който ресторантите поръчват вината, които предлагат, се промени из основи", коментира Деймиън Карингтън от Fields, Morris & Verdin - компания за продажби на едро." Личи отчетливо свиване на листите, предлагащи вино на чаша. Вече само в големите хотели и мишленските ресторанти ще получите дебел том с предложения за различни винени стилове. Прочутите региони запазват репутацията си, но все повече нараства убеждението, че доброто вино може да идва от най-различни точки на земното кълбо. Тук се крие добрата новина за клиентите - те спокойно могат да рискуват с нов стил вино, поръчвайки чаша - това им дава възможност да преценят дали експериментът си струва преди да поръчат цяла бутилка."

Повече алкохол...

Покачването на алкохолното съдържание на виното е скорошен феномен. Мартин Хъдсън, винен експерт, обучител и търговец обяснява: "Напоследък вината съдържат повече алкохол. Преди двайсетина години типичното червено бордо съдържаше 12 - 12,5 алкохолни градуса, но сега клони към 13,5. Феноменът се обяснява с по-добрите лозарски практики - това значи повече захар и повече зрялост, които се превръщат в повече алкохол. Прогнозирането на времето значително се подобри, така че фермерите могат да оставят гроздето до по-късно, така че то достига по-пълна зрялост. Дрождите, които се използват в съвременното винарството също са по-ефективни в превръщането на наличните захари в алкохол.

... и обратното

Нараства и търсенето на нискоалкохолни и нискокалорични вина. В последната година австралийското Министерство на индустрията обяви плана си да инвестира близо 16 милиона долара в развитието на нискоалкохолния сектор. "В Австралия има отлив от големите, тежки, дъбови бели вина в посока, която можем да определим като анорексична" - коментира Мартин Хъдсън. - Гроздето се бере рано, когато киселинността е висока, за да се държи алкохолното ниво ниско."
"В Калифорния пък се правят опити алкохолът напълно да се извлече - продължава той. - Но вместо да пробвате подобни франкенщайнски експерименти в желанието си да запазите дробовете и фигурата си, е по-добре да се насочите към райони традиционно произвеждащи по-нискоалкохолни вина - съветва Хъдсън. "Търсете регионите с по-хладен климат като Германия. Тамошните сортове като ризлинг, имат богата ароматична концентрация, а по-ниският градус не е за сметка на аромата. Всъщност даже са сред най-наситено ароматните вина."

Повече от зелено

Нарасналата чувствителност на потребителите към грижата за здравето, тялото и природата, доведе до силно развитие на биосегмента в последните години, който прерасна в нещо повече - натурални вина. В САЩ, Италия, Франция те са на гребена на вълната в нишовия пазар. Натуралните вина са произведени от биодинамични лозя, с минимална технологична намеса, естествени винени дрожди и нулеви добавки като сулфити и други консерванти, киселини, захари, филтриращи агенти и т.н. Вино, от което нищо не е отнето и нищо не е добавено. Наздраве.

Тази статия е част от специалното приложение на "Капитал Daily", посветено на червеното вино. Още интересни теми от изданието можете да намерите тук.

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Profile preview
    Нефертити
    20, 01, 23 Декември 2014, 20:01

    Едно мерло за мен :)

    Предразсъдъците са за ограничените.

    ! Оценка
        +6

Реклама »