С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

София на четири хапки

Тамара Вълчева
30 Март 2015, 02:40
Share Tweet Pin it Share

Слънчев петък е и в градинката на "Кристал" се е събрала разнородна група от туристи с гладен поглед, нетърпеливи да тръгнат по маршрута на Sofia Free Food Tour – безплатна обиколка на няколко софийски заведения с дегустация на традиционна българска кухня, гарнирана с истории. Кулинарният гид днес е Божана Колева, която с усмивка и перфектно произношение на английски език разказва за българската кухня, за да ни задържи още известно време, докато се съберат повече хора. През тези минути разбирам, че шопската салата е творение на неизвестен готвач от "Балкантурист" през 70-те години на 20 в., който най-вероятно е направил асоциация с типичните за шопите бели калпаци и поръсената с бяло сирене салата. А в търсене на национален кулинарен мит, тогавашните PR експерти подемат рекламна кампания за популязиране на нашенската салата, въодушевени от факта, че тя е с цветовете на националния флаг. Вече е 14:20 ч. и Божана решава, че няма да чакаме повече потенциални участници. Тя разпитва всички дали и какви алергии имат, преудпреждава, че храната ще е вегетерианска и повежда малката ни компания. Групата се състои от латвийка с ярко розова коса, двама шотландци, ведра германка, англичанин с гримирани очи, облечен в готик стил и българин, живял в Холандия. Първата ни спирка е съвсем наблизо – Supa Star на "Шишман", където се предлагат супи и пресни салати и сандвичи.



В този час заведението все още е препълнено с обядващи, но за нас има запазена маса на втория етаж. Групата е приятно изненадена от закачливия и нестандартен интериор в "Супата". Получаваме по една пластмасова чаша с таратор и Божана започва своя разказ за произхода на киселото мляко, опитвайки се да убеди чужденците, че това в ръцете им е студена супа, а не просто йогурт. Единият от групата има алергия към орехи и едва едва, предпазливо пробва таратора.

Минаваме през дежурните обяснения за "лактобацилус бyлгарикус": "През ХХ век са правили проучване за най-дълголетните нации в Европа и българите се оказали на първо място по продължителност на живота. Учените решили, че това се дължи на редовната употреба на киселото мляко, след което правят допълнително изследване и откриват, че то съдържа естествен пробиотик", разказва Божана.

Начинът, по който е сервиран тараторът – в пластмасови чашки, някак си не вдъхва  голямо доверие. Което не пречи да е зверски вкусен. "Това ли е традиционната супа, която приготвят тук", пита латвийката. "Всъщност не, яде се предимно лятото и сега няма да я намерите почти никъде", обяснява екскурзоводката. "И майка ми приготвяше нещо подобно", коментира латвийката.
Питам Божана дали не са помислили за различни менюта през сезоните, но засега няма варианти, менюто е фиксирано.

 Следващата спирка е вегетерианският ресторант "Слънце-луна", но преди да стигнем дотам, Божана решава, че днес ще импровизира и повежда групата към подлеза пред Спортната палата, където им купува по парче баница със сирене (тази обаче беше с извара) от "Софийска баница". По-смелите пробват и боза – "ммм вкусно е", реагира единият шотландец с огненочервена коса.



Връщаме се на "Шишман" и спираме за кратко обяснение на явлението "клекшоп", отделяме внимание и на street art – изрисуваните трафопостове и графитите по фасадите на училищата. Пред църквата "Св. Седмочисленици" следва кратък исторически разказ за българската патриаршия и кирилицата. Тук българинът, живял в Холандия не се сдържа и бързо обяснява "ние първо сме писали на кирилица и чак години след нас руснаците я приемат". Всички изглеждат ентусиазирани и слушат внимателно, дотук са доволни от баницата и таратора, въпреки че повечето хора от групата ни идват от Банско, където са били на ски, но явно там не са изпробвали точно тези национални гордости.

 В "Слънце-луна" също имаме запазена маса, но вместо да пробваме нещо от обедното меню, ни посреща чиния с намазани филии с лютеница и кьоополу. Хлябът е от този, който си пекат на място и е вкусен (от лимец и пълнозърнест), но все пак това в чиниите си остават филиии с лютеница. Божана разказва балканската история на лютеницата и подчертава, че тази е направена тук и има голяма разлика с купената от магазина. Стигаме и до голямото българско откритие на ХХ век – чушкопекът, но тук май групата много не успява да схване за какво точно им говорят. "Червеното е по-вкусно", отсъжда германката.

Филия с лютеница винаги е безрисков избор, но не е добра идея след баницата със сирене. Затова се надявам на последната спирка от Sofia Food Tour – типичната българска механа "Хаджидрагановите къщи" да опитаме нещо по-така.



Разхождаме се до улица "Христо Белчев", където е механата. Посреща ни много любезен сервитьор, въвежда ни в обстановката на битов ресторант, с очакваните украси от дървени бъчонки и етнопокривки, но без свръхдоза кич. Следва дълъг разказ за това какви блюда сервират тук, колко са големи порциите и колко разнообразна е българската храна. Накрая пристига чиния с малки хлебчета, намазани с кътък и два вида крема сирене и по един напръстник с глътка пелин.



Германката и шотландците очевдино още по-изгладнели в края на тура, изяждат дори марулята и морковите, сложени за украса. Не знам дали останаха с впечетелние, че българската кухня се състои предимно от хляб и баница, но изглеждаха доволни. Божана, улисана в приятелски разговор с групата, ги завежда до "Витошка". Въпреки че турът е безплатен, всеки е поканен, ако иска, да остави нещо за благодарност към гида и така се събира сумата от 50 лв.

"Обиколката е всеки ден и съответно идват различен брой хора – преди два дни имах петнадесет души, но пък вчера само двама", споделя екскурзоводката. Понякога се появява един единствен човек и пак обикаля с него, не го отпраща. "Дали някой ще остави някаква сума в края на тура или не, зависи от много фактори. Има дни, в които не получавам нищо, но работата ми харесва", откровена е двадесет и три годишната Божана, която е студентка по ландшафтна архитектура.

Туристите ги намират предимно чрез приложението за съвети при пътуване – Trip Advisor, където има много хубави отзиви за Sofia Free Food Tour. Рекламират се и с брошури в хостели и хотели, където нощуващите могат да получат допълнителна информация как да прекарат времето си в града. "Мисля че съм най-горда с една обколка, на която имах възрастен господин, който минваше транзит през София и беше тук само няколко часа и единственото, което видя от града беше нашия тур", казва Божана. Тя е родена във Варна, затова винаги успява да вмъкне разказ за морския град между останалите истории.

Божана си спомня за голямото разнообразие от туристи -  "понякога идват мениджъри на големи корпорации, които са в командировка в София и по нищо не си личи какви позиции заемат, облечени съвсем спортно и без излишни претенции се вписват в групата. Имаме и бекпекъри, които обикалят света или туристи, които после отиват към черноморието или на ски, наистина всякакви хора. Разговаряйки с тях откривам и пътешественици, които идват чак от САЩ, само за да обиколят Бългрия. Случвало се е и хора да се запознаят на обиколката, да се харесат и да решат да удължат престоя си, за да разглеждат още неща, но вече заедно."

Основатели на Sofia Free Food Tour са Кристиан Митов (30 г.), който е учил и живял в Германия и Данчо Петков (34 г.) – израснал в Канада. Те започват да предлагат новата за България услуга преди година и половина. Кристиан е част от екипа и на Free Sofia Tour, а двамата с Данчо водят и групи по барове на така наречения pub crowling.

"През последните пет години кулинарните турове са много популярни по цял свят, но нашият е уникален засега, защото е безплатен, всеки оставя накрая колкото иска пари, но може и да не даде нищо. В Европа средната цена на такава обиколка е тридесет евро", казва Данчо.

Всички заведения, включени в тура, без баничарницата, предоставят храната за дегустация за своя сметка. "За тях това е начин да привлекат туристи, които да се върнат след това да ги посетят", обяснява Данчо. Преди да направят своя избор, екипът обиколил много ресторанти и места за хранене, но само от тези останали напълно доволни – "а и ние търсим да покажем семеен бизнес, а не голяма верига за хранене, отношението към клиентите в малкия бизнес е съвсем различно."

Данчо и Кристиан, обединени под името Balkan Bites (www.balkanbites.bg) предлагат и платени кулинарни обиколки, които се случват след първоначална заявки – "на тях вече хората наистина се наяждат, докато на безплатния тур по-скоро дегустират, но заведенията са същите". В момента двамата реставрират трабанти, защото възнамеряват след месец да стартират и "комунистически тур" или обиколка на София по останали паметници и спомени от "соца", разказвайки за този период от българската история.

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Profile preview
    izabell
    22, 40, 30 Март 2015, 22:40

    Добър тур из София, жалко че няма посещение на магазини за да си купят такова каквото са хапнали.

    ! Оценка
    -1    +2

Най-четени статии // за Септември

Реклама »