С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Бързи, честни, сръчни

Михаил Ванчев
04 Май 2015, 18:25
Share Tweet Pin it Share

Като във всяко състезание все някой хитрува. И на състезанието "Национална кулинарна купа на България"-2015 щеше да има хитруващи, ако в журито липсваше името на Елена Малчева от Велико Търново. Тя е професионален готвач и състезателните хватки са й известни. Затова като съдия отговаря за спазването на техническите регламенти на състезанието. "С мой колега следим отборите да спазват честната игра в професията. Това значи, че готвачите не могат да използват елементи от ястието, които предварително са приготвили. В състезателната кухня не могат да се внасят готови продукти и заготовки. Регламентът е еднакъв за всички - тук на място се приготвя храната и никакви хитрувания не минават" - казва съдия Елена Малчева.

Всъщност защо хитруват говачите? Отговорът е прост: хитруват заради времето, което е ограничено. И ако някой си е приготвил предварително нещо, ако успее да го внесе и да го сложи в своята "състезателна" храна, тогава му остава повече време за качество и за детайл. Според съдия Елена Малчева, преградите пред нечестната игра са две. Най-голямата преграда е личният състезаателен морал на отборите и индивидуалните състезатели, а втората е журито, коментира тя. Състезанията "Национална кулинарна купа на България" са вече на 10 години и готвачите са все по-подготвени. Това означава, че готвачите отлично познават регламента, между тях и журито се чувства дух на колегиалност, защото в последна сметка всички сме в една професия, казва Елена Малчева.

Като съдия тя също спазва определени морални норми, за да могат състезателите да имат равни условия за изява. Но когато един състезател има проблем, съдия Манчева опитва да му помогна, а не да му навреди, защото знае колко усилия е вложил всеки състезател в подготовката за "Национална кулинарна купа на България". На практика като помагам на един, помагам на всички, счита тя. Затова и състезателите я уважават. Което означава , че се доверяват на решенията й, без да ги оспорват. "Признавам - беше трудно да наложим честната игра в това състезание: да няма заготовки, да няма готови елементи, от които да се сглоби ястието. Но нивото на тазгодишното състезание е много високо и като професионално майсторство на готвачите и като спазване на честната игра. От състезанията, които досега съм виждала, това е най-доброто", заключи Елена Манчева.

 

Акцент
Резултатите от състезанието:

 Кулинарен отбор на България - 2015 стана екипът от готвачи в състав  Станислав Йорданов - Свищов, Димитър Димитров от София и Харутюн Сопаджиян от Пловдив. В първия кръг отборът на Станислав Йорданов се класира на първо място със завидна преднина пред останалите шест отбора. Във втория кръг /тристепенно меню, без да са известни отнапред продуктите, с които ще се работи/ отборът бе отново на челна позиция. Затова осемчленното съдийско жури го избра за Кулинаарен отбор на България - 2015.
 

 

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  купа, състезание

Реклама »