С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Игрите на глада

Ивайло Харалампиев
17 Май 2015, 01:12
Share Tweet Pin it Share

Малко преди човек да излезе на Стария мост, една от най-любимите забележителности във Флоренция, на малката алея Vicolo dell’Oro, той се озовава пред 5-метрова бяла лъжица от рециклирана пластмаса, забодена в осветена дървена поставка. Тя е част от арт инсталацията Spoon-I eat Earth на италианския дизайнер и артист Симоне Д´Ауриа. Композицията от още 63 лъжици с размер метър и половина всяка е закачена на фасадата на Gallery Hotel Art от управляваната от семейството на Салваторе Ферагамо луксозна хотелска верига Lungarno Collection. Третият елемент в проекта е пейка отново с формата на лъжица. Авторът, който от 2012г. е арт директор на силно свързаните с изкуството хотели, кани минувачите да седнат в нея, да се самовглъбят и да се отдадат на позитивни мисли. 



Той се фокусира върху темата за глада в буквален и преносен смисъл: глад за живот, осъзнатост, свобода и нови изживявания. Лъжиците са кръстени "Бруно" в чест на италианския артист и дизайнер Бруно Мунари, от чието творчество се е вдъхновил Д’Ауриа.



Инсталацията е посветена на световната експо в Милано тази година. Сериозно присъствие в идеята е отделено и на кулинарията. През следващите десет месеца италиански и международни готвачи ще се редуват в създаването на вечерно меню от четири ястия в ресторант Borgo San Jacopo. В тях лъжицата отново ще бъде основен герой. 

Share Tweet Pin it Share
Коментар
  • Profile preview
    BarBQ
    22, 01, 18 Май 2015, 22:01

    Харесва ми. :-)

    ! Оценка
        +4

Реклама »