С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Всички сме за Букурещ

Мартина Ганчева
25 Юни 2015, 12:41
Share Tweet Pin it Share

Името Букур съответства на българското Радостин. Някои учени извеждат етимологията на името от румънската дума bucurie – радост. И наистина румънците са усмихнати и приветливи хора. Когато ги помолите да ви упътят, когато ви подават покупката в магазин или отстъпят място в градския транспорт, те винаги любезно казват Cu plăcere [Ку плачере] – С удоволствие. Поканени сте сами да се уверите в това, като преминете на другия бряг на реката. Особено сега, когато на Дунав мост вече не се плащат луди пари за такси.

В Букурещ уикендът е време за пазар. И това е закон. Съботите и неделите все по-често минават под знака на търговете, разпродажбите и винтидж събитията. Ако искате да пазарувате в Букурещ, имайте предвид, че цените са по-високи, отколкото в България, а и е добре предварително да обмените левовете в леи.

Започнете с Унири (Unirea Shopping Center, площад "Унири" 1, unireashop.ro) – един от най-старите търговски центрове в румънската столица с площ 84 000 кв. м. Намира се на пъпа на града, близо до величествената сграда на Парламента, втората по големина в света след тази на Пентагона, построена от Николае Чаушеску.

Отново в центъра на Букурещ е най-големият мол в Румъния "АФИ Палас Котрочени" (AFI Palace Cotroceni, aficotroceni.ro). Намира се на кръстовището на булевардите "Василе Миля" и "Тимишоара". Тук са първото кино IMAX отвъд Дунав, има изкуствено езеро, велосипедна алея и най-голямата ледена пързалка. Ако не сте със собствен транспорт, можете да стигнете дотам с метро (метро спирка "Политехника"), с автобуси 137, 93 и 71 или с трамвай 8, 25 или 47.

The Place Concept Store (Dorobanților 102-110, theplacex.com) е първият концептуален магазин в Букурещ и едно от любимите места на румънските модни редактори и местни знаменитости. Там ще откриете добра селекция от международни и румънски дизайнери.

Ако сте по-скоро търсач и ценител на ретро съкровища, паркът "Карол" е чудесна начална точка, от която да започнете разходката през стария дух и бохемска атмосфера на румънската столица. Всеки уикенд от 08:00 до 20:00 до фонтан "Зодиак" се събират 50 антикварни търговци, които продават антични мебели, стари книги, печати и рисунки, сребърни прибори и накити, старинни музикални инструменти, значки, часовници с всякакви размери и възрасти – и се опитват да пресъздадат Малкия Париж, както често наричат града.

Но в Букурещ се е прокраднал и духът на Ориента. "Египетското кафене" и "Долината на кралиците" са само част от имената на заведенията в остъклените пасажи на Стария град. Срещу сумата от 6 лв. може да
пробвате наргиле с вкус на шоколад, карамел, ванилия, череша. Или да си поръчате джезве турско кафе и бяло сладко.

И все пак, ако държите да опитате традиционна румънска кухня, ресторантът "Сълзи и светци" (Lacrimi și Sfînți, lacrimisisfinti.com) е вашето място. Кръстен на произведението на известния автор Емил Чоран, той се намира на Улицата на шапкарите (Sepcari 16) и предлага стари рецепти отпреди 100 години. Манджите са от различни райони на Румъния – Вълча, Харгита, Сигишоара. Всеки елемент от менюто е приготвен с био продукти. А дървените парчета в интериора са на по няколко десетилетия. По странен начин с домашния уют се синхронизира лего украсата. За нея са използвани 16 000 парчета, докарани чак от Копенхаген.

Ако искате традиционната румънска кухня да е съчетана с нестандартна обстановка, имате още един вариант – "Каруцата с бира" (Caru cu bere), най-добрият ресторант на Румъния за 2013 г.

Кръчмата се намира на улица Stavropoleos 5 още от 1899 г. – няма как да я сбъркате. Нейни отличителни елементи са стенописи, стъклописи и издълбани напречни греди. Иначе е основана през 1879 г., като в нея почти през цялото време досега се е точело пиво, собствено производство. Но имайте предвид, че цените са по-високи и трябва предварителна резервация, защото винаги е пълно с посетители. Супите са по 6 лв., салатите – по 12-13. За любителите на месото препоръчваме специалитета на заведението – плато с пилешки гърди, свинско филе, пуешки гърди, наденички, бекон и картофи.

На същата улица, но на номер 8, се намира "Лабораторията за коктейли" (Laborator de Cocktailuri). Тук отлично смесват упойващи и опияняващи вещества в чаши, колби, бутилки, фунии, мензури, епруветки. Часът по химия започва с миксология на коктейли. Чудесен е и миксът на стари мебели, взети от аптеки, лампите са направени от радиаторни тръби, осветителните тела са изработени по поръчка, имитация на крушки Едисон. Таблицата на Менделеев е задължителният аксесоар над бара. По стените има всевъзможни стари и смешни реклами на лекарства, дори и такива срещу импотентност. Меню обаче няма. Всичко е импровизация и се забърква на момента – цената е около 21 леи (11 лв.).

Отново в Стария град под напрежение работи и барът "Механичен цех" (Atelier Mecanic). Неслучайно се намира на улицата на ковачите (Strada Covaci 12). Това място е тотален антипод на глобализацията и напомня на времето между 50-те и 70-те години. Дори логото на заведението е направено от гаечни ключове, които в продължение на десетилетия са били в ръцете на занаятчии. Масите и столовете са от стари индустриални машини. Навсякъде са окачени предупредителни знаци за безопасност.

Наблизо е улица "Липскани" (Lipscani, в превод Лайпциг) – първата търговска улица в Букурещ. Нарича се така, защото първите търговци били немци от Лайпциг. Днес тази част на столицата е пълна с галерии, антиквариати с румънски порцелан и стъкло, магазинчета за мъниста, малки бутици с шалове и аксесоари, базари за стари книги. И като казах книги, абсолютно задължително е да се отбиете на номер 55 във Въртележката на светлината (Cărturești carusel, carturesticarusel.ro). Приказна, шестетажна книжарница с асортимент от над 10 000 заглавия, разположена на 1000 кв. м площ. Сградата е от 1860 г. и в началото е била банка, а след това – магазин за мъжко облекло. За реконструкцията й са инвестирани над 1 млн. евро.

След този дворец на книгата би било чудесно да се отбиете в чайната "Бохемия" (Bohemia Tea House). Дори името на улицата, на която се намира, подсказва какво ви предстои – Поляната с нарцисите (Poiana Narciselor 1). Намира се близо до парка Чишмиджиу и до Университета – две места, които също си струва да видите. В чайната атмосферата е бохемска с мирис на тамян. "Сладко желание", "Ангелска целувка", "Бадемов крем", "Ориенталски бриз", "Мадмоазел Канела", "Нирвана" са само част от чайовете в менюто. Препоръчвам горещо и някое от латетата – Диня, Крем Брюле, Пистачо. Собствениците на заведението обичат да казват: "Цивилизацията започва там, където се пие чай."

В "Сенека антикафе" (Seneca Anticafe, senecanticafe.ro) на улица "Архитект Йон Минку" (Arhitect Ion Mincu) имат друго мото – "Времето е ценно". Това място служи като социален и културен център, където всеки е поканен да твори. Нарича се антикафе, защото  се плаща не изпитото еспресо, а прекараното време. Тази мода е възникнала в Русия, но вече завладява и Европа. Плащате две евро на час, без значение какво и колко консумирате. На ваше разположение са книги, списания, принтер, скенер, компютър. Има пет зони – място за почивка, библиотека, кафене, място за семинари и амфитеатър. А след петия час не плащате и престоя.

Beraria H

Kiseleff 32, Parc Herastrau

berariah.ro

Освен всичко останало Букурещ е и градът на бирата. През септември миналата година там отвори врати най-голямата бирария в Югоизточна Европа. Пивоварната е разположена в парка "Херастрау" и е дело на трима румънски предприемачи, а инвестицията е за 3 млн. евро. Има 2000 места на закрито и още 1000 навън. Предлагат се 15 вида румънска бира. Половин литър Чук (Ciuc) например излиза около 3,50 лв. Малката бира е 1,50. Комбинирайте с наденички, шницел, карначета.

Diplomat

restaurantdiplomat.ro

Разположено в близост до голф игрище и със страхотна гледка към парка "Херастрау", това е едно от най-красивите места в Букурещ.

Hanul Manuc

Franceza 62-64

hanulluimanuc.ro

"Ханът на Манук" – най-красивият в Румъния, е едно от задължителните места, които трябва да посетите. Издигнат в центъра на Букурещ през 1808 г. от високопоставен османски сановник от арменски произход. Мястото е с ориенталски вид и някога там са отсядали търговци. Замалко е щял да бъде сринат по нареждане на бившия комунистически диктатор Николае Чаушеску по време на работата по строежа на гигантския Дворец на народите – сега сградата на Парламента. Днес с ресторанта, кафенето и антикварните магазини ханът привлича хиляди туристи. Можете и да преспите тук.

Списъкът с паркове и музеи в Букурещ е безкрайно дълъг. Не случайно го наричат и градът-градина освен Малкия Париж. Ако времето ви е ограничено, направете разходка с корабче по езерото в парка "Херастрау" (herastrauparc.ro).

Музеят на музиката "Джордже Енеску"

muzeul-enescu.ro

Намира в началото на улица "Виктория", в сградата, която някога е била дворец на известния румънски политически деец Кантакузино. Тя е една от най-красивите сгради в Букурещ, включена през 2007 г. в списъка на европейското културно наследство. Над входа на това архитектурно бижу е монтиран огромен стъклен навес под формата на черупка от бисерна мида, а за украсата на сградата някога са били наети най-добрите художници, майстори на стъклописа и на скулптурата.

Бар "Колело"

Facebook: Bicicletabar

Ако обичате велосипеди, може го да направите във всеки парк, но ще се влюбите в бар "Колело". Цялото място, което се намира на ул. "Липскани" 38, е като храм на това велико изобретение. От столовете и масите, през светлините и менютата – всичко е от велосипедни части. А по стените висят стари снимки на Пегас – велосипедът, който всяко румънско дете някога имаше.

The Rooms

Strada Mendeleev 28-30

Facebook: theroomsclub

Екстравагантен нощен клуб с десет стаи в различни стилове, два бара и много коктейли.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  Букурещ, ресторанти

Подобни теми

4 Коментара
  • Profile preview
    web
    16, 35, 08 Септември 2015, 16:35

    2 пъти ходя до Букурещ основно за да пия една много хубава наливна бира - Dreher. Приятен за живеене град действително.

    ! Оценка
        +2
  • Profile preview
    Андрей Русев
    16, 01, 07 Юли 2015, 16:01

    Букурещ - заради тази статия си струва да се отиде! Няколко пъти съм минавал транзит в посока летището, и не съм бил очарован от това, което съм видял по пътя. Но явно има готини места!

    Adventure Stars Here | Kiddimoto

    ! Оценка
        +2
  • Profile preview
    Мирослав Симеонов
    00, 05, 07 Юли 2015, 00:05

    Caru cu bere
    уникално място. Нямаше места когато ходихме, но разгледахме вътре. В БГ няма такова място

    ! Оценка
        +2
  • Profile preview
    Malvina Vega
    17, 58, 25 Юни 2015, 17:58

    Приятна за четене статия. Обаче се чудя колко всъщност от заявеното в началото е истина.. Какъв е Вашия практически опит с тези "любезни" румънски столичани, които описвате и къде точно ги срещнахте? Защото аз явно все на по-некултурните попадам. Няма нищо "радостно" или пък "приветливо" да те избута румънка от мястото на което си спрял именно, за да попиташ за посоката... И това е само най-пресния ми пример от преди две седмици...

    ! Оценка
    -7    +25

Реклама »