С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Лятото на тяхното недоволство

Марина Караконова
28 Юли 2015, 15:42
Share Tweet Pin it Share

Вече е сигурно: Ню Йорк ще се раздели с една от легендите си, ресторант Four Seasons. Това обяви новият собственик, роденият в Германия бизнесмен със световна  империя в недвижимите имоти, Аби Роузън. Новият ресторант ще носи друго име, засега неизвестно.
Отвореният през 1959 г. на източна 53-а улица ресторант "Четири сезона" е една от емблемите на Манхатън, затова мнозинството нюйоркчани приемат промяната с горчивина и носталгия. 



"Не си спомням нищичко от храната, но никога няма да забравя хората, които срещах тук по време на обядите си - Бил Клинтън, Марта Стюарт, Сара Джесика Паркър, както и невероятното пространство", казва една от редовните посетителки на заведението пред NYT.



Повече от половин век да се храниш във Four Seasons означава да имаш привилегията да си на място, превърнало се в златен стандарт в ресторантския дизайн. Там е знаменитата завеса Le Tricorne, нарисувана от Пабло Пикасо през 1919 г. Всъщност, платното вече не е там - преместено е на съхранение в Historical Society на Ню Йорк по желание на самия Роузън. Още през 70-те и 80-те години, редовни клиенти на Four Seasons стават световноизвестни личности. Джаки Кенеди го нарича "катедралата". Това е любимият ресторант на Хенри Кисинджър, Том Форд, Ана Уинтур, Уорън Бъфет, който винаги е бил символ на властта и елегантността на Манхатън.



Ресторант Four Seasons се намира в 38-етажната Seagram Building, строена по проект на Лудвиг ван дер Рое. Аби Роузън купи сградата през 2000 г. И още тогава стана ясно, че ще наложи по-радикални промени. Съвсем очаквано, Роузън срещна жестока съпротива, далеч не само от традиционалистите, но засега битките му са по-скоро успешни. На пресконференция миналата седмица той обясни, че ресторантът не е музей, а нещо, което трябва да се развива. Той обяви, че вече има сделка с екипа зад суперуспешните Carbone, Dirty French и Santina. Това са готвачите Марио Карбон, Рич Ториси и бизнес партньорът им Джеф Залазник. Всичките са около 30 годишни и сега поемат отговорност за новия ресторант в Seagram Building.

Договорът за наем на Four Seasons изтича през юли догодина. Собствениците Джулиан Николини и Алекс фон Бидер вече търсят нов дом за ресторанта-легенда.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »