С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Cirque du Adria

Ивайло Харалампиев
06 Август 2015, 13:26
Share Tweet Pin it Share

17-годишният Феран Адриа започва работа като мияч на чинии в ресторант, за да си изкара пари за пътуване от родната му Барселона до Ибиса. Днес 53-годишният Адриа, смятан за най-добрия и авангарден готвач /и безспорно най-медийният/ в света през последните години, отваря на "Белия остров"  поредното си кулинарно шоу. В заведението Heart Ibiza, намиращо се в пет-звездния Ibiza Gran Hotel, той се съюзява с брат си Алберт и с приятеля им и създател на  Cirque du Soleil Ги Лалиберте. Самият Лалиберте е силно свързан с острова. Когато преди тридесет години пристига на Ибиса, той инстинктивно усеща, че е намерил своя дом. Оттогава участва в различни арт проекти като меценат.

Тримата умуват в продължение на повече от 10 години как да превърнат в реалност общата си страст към гастрономията, музиката и изкуството. През това време те обсъждат много детайли около "креативния сблъсък" и най-вече  местонахождението. Ибиса спечелва пред другите силни кандидати - Ню Йорк и Полинезия.

  • Входът с надпис LOVE

    Входът с надпис LOVE



Върху 3 500 квадратни метра са разположени три различни заведения. Интериорът е дело да Патрисия Уркиола, една от най-известните в световен мащаб испански архитекти и дизайнери.
По-неформалната част, Terrace, за 250 души  е на открито, с гледка към средновековния град.

  • Терасата

    Терасата



  • Още тераса

    Още тераса



Идеята е за кулинарно пътуване из тенденциите street food по света с фиксирани и подвижни щандове, действащи на принципа на шведската маса срещу куверт от 80 евро. Музиката и пърформънсите помагат за пренасянето на гостите в местата, вдъхновили храната. /работно времеот 21 до 24 ч/.

  • Зона Supper (вечеря)

    Зона Supper (вечеря)



В Supper 160 гости, обслужвани от 200 сервитьори могат да избират сладка или солена кухня от съответната страна или култура: иберийска, мексиканска, японска, веган. Домакините дават минимални подробности за самата храна, за да запазят изненадата.

  • Момент от приготвянето на храната

    Момент от приготвянето на храната



Повече детайли започват да изтичат от хора, вече посетили Heart. Братята Адриа са запазили например сферите от прясно пресован маслинен сок, едно от най-емблематичните им нововъведения преди години. Най-добрата испанска шунка "хамон", хапка от калмари със сос алиоли, минихамбургери и пици, испански омлет, гаспачо, морковена торта или японски хапки, представени в нетрадиционен формат също присъстват в менюто. Оригинална е и формата на поднасяне в специално създадени за целта и наподобяващи скулптури подноси. Севиче например се сервира в черепи.

Ресторантът отваря в 21 ч. (затваря в 23,30 ч.), като минималният  куверт е 150 евро.

  • Клубната част

    Клубната част



Нощният Club комбинира музика на живо, диджеи, легендарни групи като Duran Duran, пърформънси. Новост за подобнен вид нощно заведение са солените и сладки аперитиви, които се предлагат цяла нощ.

Входът е 35 евро, а безплатен достъп получават клиентите на Terrace и Supper.

Много голяма роля в концепцията e отделена на изкуството. Освен с хипи славата на Ибиса, името Heart целенасочено се заиграва и с думата "art". Още на входа, цъфналите бугенвилии са придружени от "сплесканата" скулптура LOVE на артиста Джим Хонг-Сок. Вътре се показват две творби на Такаши Муруками. Мигел Шевалие, един от пионерите на дигиталното изкуство, подготвя специална програма с видео арт, която се прожектира на 17-метров екран. Още единадесет творби, които се продават, са създадени специално за заведението. Танцьори, графити и бодипейнтинг също са застъпени в  "мултисетивното изживяване, наподобяващо културно-увеселителен парк".

  • Хората и изкуството

    Хората и изкуството



  • Пърформанс

    Пърформанс



  • Пърформанс

    Пърформанс



Резервации се правят предварително по интернет или по телефона. "За момента е предвидено да работим до началото на октомври, но в зависимост от интереса не изключваме възможността да продължим и през по-ниския туристически сезон", казва на Bacchus Кристина Молинер от Heart.

  • Логото

    Логото



Иначе, съвсем очаквано за подобни начинания, коментарите във фейсбук страницата на заведението и оценките обикновено са в двете крайности между една и пет звезди. Съответно, коментарите варират от "пълно разочарование" и "абсолютен блъф" до "уникално преживяване" и "една несравнима нощ".

 www.heartibiza.com

 

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  Ибиса, Феран Адриа

Реклама »