С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Русский (двоен) стандарт

Марина Караконова
20 Август 2015, 13:19
Share Tweet Pin it Share

В дните, в които в Русия масово се унищожават западни вносни храни – с булдозери и на клади – дойдоха и арестите. Шест души са задържани, обвинени в контрабанда на сирена, съобщиха агенциите. В руските медии се твърди, че сирената са фалшиви, че групата работи от март, и че "стоката" е за 30 милиона долара.

Това става само два дни, след като Роспотребнадзор, органът, който официално казва какво може да се яде и пие, и какво – не, забрани забрани три калифорнийски вина - Gnarly Head Chardonnay на Delicato Family Vineyards, Geyser Peak Merlot на Geyser Peak Winery и Crane Lake Moscato на Crane Lake Celllars. Обяснението е надвишено количество пестициди. (Антон Моисеенко, който пише за вино в блога си Wine Report Russia коментира, че забраната на трите вина навярно е напомняне, или размахване на пръст, че в даден момент Русия просто може да забрани всички американски продукти). 

За пълната непредвидимост и липса на логика при налаганите мерки говори и друго: изключенията. Докато булдозери газят италиански сирена, на границата съвсем спокойно влиза италиански... хайвер. Хайверът в момента се внася напълно легално, и не попада в никакъв списък със забрани. Етикетите на кутиите са на руски, но на тях не пише къде е произведен. Само че ние знаем – в Италия, в най-голямата ферма за есетри в Европа Agroittica Lombarda. Лелио Мондела потвърди за договорката във видео за агенция "Блумбърг", http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-08-10/food-of-czars-made-in-italy-as-caviar-is-spared-putin-ban

Във фермата слагат руско име на етикета, и на него не пише "произведено в Италия". "Богатите и влиятелни руснаци не могат без него, затова са направили изключение. Руснаците искат да ядат руски хайвер. Разбирам това. Кой би купил моцарела, произведена в Русия?"

Но политиката на забраните обикновено има двоен ефект. През тази година за първи път New York Times включи грузинско вино в списък с 20 вина под 20 долара, които заслужават внимание. Причината? Русия и политиката й от 2006 г. към Грузия, когато по същия начин, вносът на грузински вина беше забранен. Това събуди съчувствието и любопитството на различни страни по света, което е най-сигурният път към пазара им.  

Да не забравяме и друга неотдавнашна история. Когато Русия забрани полските ябълки, поляците направиха своя красив спектакъл. Изкупиха колкото се може повече ябълки, и превърнаха за първи път ябълковият сайдер в напитка в номер едно в страната си.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  забрана, Русия, храна
4 Коментара
  • Profile preview
    dondudat
    21, 44, 25 Август 2015, 21:44

    За какво са го изтъпанили този двойник на Путин?

    !
  • Profile preview
    хуz84О14722
    15, 37, 24 Август 2015, 15:37

    Не се напъвайте, всеки знае, че в ЕС сиренето е имитиращ продукт, който се прави от палмово масло. Това, че контабандистите са му сложили етикет "Пармезан" нищо не означава. Нормално е това да бъде забранено. Когато започнат да внасят и фалшив хайвер, тогава и той ще бъде забранен.

    ! Оценка
    -12    +1
  • Profile preview
    vrangel
    18, 56, 22 Август 2015, 18:56

    Видиотяването е пълно! Днес в руски новинарски сайт четох, че някакъв в Сибир донесъл на властите, че негова съседка яде полска гъска, а други съседи пушат холандски тютюн, все санкционни стоки. Не пише за реакцията на властите, ама те тия са си вече в Сибир.

    ! Оценка
    -1    +15
  • Profile preview
    Norman Granz
    18, 57, 20 Август 2015, 18:57

    За какво е нужна властта на червения милиционер, освен за да забранява на народа си онова, което той върши с най-голямо удоволствие?!

    НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.

    ! Оценка
    -5    +23

Реклама »