С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Виненият "Гугенхайм"

Марина Караконова
02 Ноември 2015, 03:23
Share Tweet Pin it Share

Музеят и център за вино в Бордо - La Cité du Vin - обяви, че отваря врати на 2 юни догодина. Амбицията на центъра е да стане виненият еквивалент на музея "Гугенхайм" в Билбао. Първоначалното име на проекта е la Cité des civilisations du vin, което по-ясно представя мисията му - да показва и разказва всичко, свързано с цивилизацията на виното.

Проектът е на архитектите Анук Лежандр и Никола Демазиер от XTU.

Сградата е разгърната на 13 350 квадратни метра, струва 81 милиона евро, намира се на брега на Гарона. Очакват се над 450 000 посетители годишно.Постоянните изложби ще покриват 20 теми. Ще има ресторант с панорама, винен бар, магазин с вино от най-малко 87 държави, включително Казахстан и Иран, и изба с 10 000 бутилки.Бургундия не остава по-назад и ще открие Център за винен туризъм в предградията на Бон през 2018 г.

В началото на годината външният министър на Франция Лоран Фабиус обяви създаването на държавен инвестиционен фонд, предназначен изцяло за туризма във винарските райони. Целта е туристите да станат 100 милиона годишно, на фона на сегашните 84 милиона.

А това видео показва сградата точно преди година.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  Бордо, вино, музей, център

Реклама »