С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Augmented reality bites

Вера Траянова
30 Ноември 2015, 02:31
Share Tweet Pin it Share

Топъл летен ден, масата е сервирана, всички са заели местата си. Но преди гостите да протегнат ръка към лъжицата, покривката се превръща в лазурно море, а в чиниите акостира Най-Малкият Готвач на света. Дребосъкът се впуска в драматичен риболов и бурна битка с октопод, за да приготви прясна супа буябес директно пред очите на гостите.

Това е голямо кино на съвсем малък екран –  филмът се прожектира директно в чинията. Идеята за анимираното кулинарно шоу е на креативния белгийски колектив Skullmapping. Технологичната магия, използвана от тях, се нарича projection mapping. Визуалните артисти Антон Вербек и Филип Стеркс отдавна експериментират с добавена реалност (augmented reality, или с комбинации между архитектурни пространства и 3D-фантазии – например мрачна разходка из изоставено гробище, където духове разказват историите си, или пък ярка експлозия от цветове на Брюкселския фестивал на светлините. Този път Skullmapping обръщат гръб на внушителната архитектура като канава за изкуството си и се насочват към уменията на малкия шеф-готвач. В първата кино-вечеря с негово участие той приготвя стек. Мини-прожекцията – за щастие - е далече от мегаломанията на испанския ресторант Sublimotion, който също използва projection mapping за грандиозно шоу, придружаващо храната. Малкият готвач елегантно въвежда ястието, след което се оттегля (макар и леко непохватно), защото истинското шоу се случва някъде между лъжицата и небцето, в рая на насладата от вкуса. 


Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  3D, Skullmapping, кино, чиния

Реклама »