С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Рене от пролет до зима (декември)

Рене Йошида
21 Декември 2015, 15:02
Share Tweet Pin it Share

Коледата е възможна, драги! Възможна е и даже е тук. Тези дни започнаха да нахлуват спомени за зимите ми в Русе - шейни, деца, много сняг и вечно мокри зимни гащеризони, ръкавици, чорапи, че и гащи. Живеехме на улица "Мальовица". Преди нея има един такъв  дълъг и стръмен баир, че като стигнеш, ти идва да извадиш от някъде трикольора и да го забиеш в знак на победа на духа над тялото. Наистина, толкова е стръмен,че имаше момент, когато ходeхме със сестра ми с миниски на училище, които дядо ни беше обещал да купи, ако издържим да ходим месец на балет. Точно толкова и продължи аферата ни с това танцово изкуство. Та така, де, елхи, подаръци, скреж по прозорците, дим от комините на къщите и миризмата на зима. Толкова обичах това време от годината.

Сега да си призная честно не си падам много по празниците. Обиколките по магазините на определени дати са ми далечни и меко казано омразни. Но Коледа обичам, защото я свързвам с онази топлина, която можеш да изпиташ само при любимите си хора от семейството.

Да не подценяваме и силата на лозовите сърмички, пълнените сушени чушки, боба, салатата от кисело зеле и ракията на папи (баща ми), от която се носи мирис на кайсиева градина в лятна нощ... при втора чаша се чуват и щурци, честно! Плача! Толкова е добра, че веднъж си спомням, Джун се беше порязал доста зле и аз като истински домашен медик, грабнах последната бутилка с кайсиева ракия, твърдо решена да направя промивки с гореспоменатата течност. От последвалия словесен вулкан, който изригна, успях само да разбера, че предпочита да кърви до смърт пред това да гледа как ракията отива в канала. Може би трябваше да го послушам. Но стига смешки за семейното ми щастие, а да се върнем на темата.

Май стана ясно, отново всичките ми вълнения по повод празника се въртят отново около храната, напитките и семейството, което за мен включва и приятелите. И понеже няма Коледа, която да не прекарала в Русе при фамилията, тази година решихме с част от приятелите ми да направим генерална репетиция, а с вас да споделя част от менюто. Избрала съм за помощник в кухнята Мира (Мира Бояджиева, актриса).

  • ... и едно джудже в кухнята :)

    ... и едно джудже в кухнята :)









Тя също така ще отговаря и за това виното в чашите да не свършва. Ще ви покажем как да си направите туршия от селъри, дип от патладжан с майонеза и пушен пипер, баница с праз и пушени свински ребра с бира и кореноплодни на фурна с чесън и розмарин. Пушения пипер може да намерите в "Метро" или Барселона, ако ви се ходи до Испания, корите за баницата нека да са къпани, бирата ще е "Бял Щърк", защото я обожавам, а както знаем, "ако става за пиене – става за готвене". Другите продукти са познати и достъпни, така че слагайте престилките и в редичка по един след мен в кухнята.

 

Туршия от селъри

Селъри - 1 връзка или опаковка

Вода – 240 мл

Бял винен оцет – 240 мл

Захар – 30 гр

Сол – 15 гр

Синап или семки от фенел – 30 гр

Черен пипер зърна – 10 бр

Измивате и почиствате селърито. Нарязвате на ленти с широчина 1 см и дължина 5 см. Слагате всички останали продукти в тенджера на котлона, докато заври. Заливате зеленчука и оставяте под похлупак. До 40 мин е готова. След като се охлади, поставете в кутия с течността и приберете в хладилника. Върви чудесно с меса, ракия или "Блъди Мери". Аз лично не пропускам отваряне на хладилника, без да не си свия две или повече от тези кисели и хрупкави съкровища, а Мира просто си е загубила ума по тази туршия.

 

Дип от патладжан с майонеза и пушен пипер

Патладжан – 2 бр средно големи

Майонеза – 230 мл

Чесън - 3 скилидки

Пушен пипер - колкото ви допада на вкус

Магданоз - ½ връзка

Черен пипер - щипка

Корите от 1 лимон

Сол

Зехтин

 
Печете патладжана на 180 градуса, докато омекне. Надупчете го с нож предварително, за да не гръмне във фурната. Оставете да изстине и почистете от обвивката. Изцедете го добре от " водата" му, за да избегнем течност в дийпа. Накълцайте като за кьопоолу. Чесъна може да направите на паста или да нарежете на много ситно. Магданозът също на ситно. Смесете всички продукти и овкусете със сол и зехтин. Много злояди са прояждали магданоз и патладжан с тази рецепта.

 

 
Баница с праз

Продукти за две баници, които доволно ще заситят 4 души:

Къпани кори - 2броя

Яйца - 2 бр.

Сирене – 300 гр

Праз - 6 стръка

Мащерка- 7-8 стръка

Масло – 250 гр

Задушавате праза с мащерката в 50 гр масло, докато се карамелизира и омекне. Смесвате яйцата и сиренето и добавяте праза. Разтопявате останалото масло и с него намазвате корите. Разпределяте плънката равномерно и завивате на руло, а след това и на охлювче. Пак намазвате с масло и отвън и печете на 180 градуса за около 50 мин или просто докато стане кафяво-златиста прелест. Дълго ще ме споменавате с добро, ако направите тази рецепта.







 

Пушени свински гърди с бира и кореноплодни с чесън и розмарин на фурна

 
Продукти за 4 порции:

Пушени ребра - 2 палки

Червен лук – 1 глава

Чесън - 1 глава

Мащерка - 6 стръка

Розмарин - 4 стръка

Моркорков – 8 броя средно големи

Земна ябълка (гулия) – 4 броя по-едри

Пащърнак - 1 брой по- едър

Бира – 200 мл

Масло – 50 гр

Сол

Черен пипер

Зехтин

Олио от гроздови семки – 50 мл

Овкусете месото и от двете страни със сол и черен пипер. Сложете гроздовото олио в тиган на висока температура и изчакайте да се загрее. Сложете ребрата и запечатайте месото от двете страни, докато хване цвят. Изхвърлете тази мазнина и добавете зехтин. Не чистете тигана! Ще има кафяви остатъци от месото, но на нас точно това ни трябва. Намалете температурата на средна и сложете лука, докато се сготви. Добавете бирата, като с дървена лъжица изстъргвате дъното на тигана, за да се смеси с нея (така нареченото деглазиране). Оставете на котлона, докато бирата се изпари наполовина и добавете ребрата и мащерката. Сложете алуминиево фолио и в предварително загрята  фурна на 135 градуса, печете месото около 2- 2 ½ часа.



Кореноплодните са много лесни. Измивате и нарязвате по ваш вкус. Подреждате в тавичка. Добавяте зехтин, сол, черен пипер, масло, розмарин и чесъна, като не чистите скилидките от обелките, а само леко ги притискате с ножа, за да се отворят. Печете на 180 градуса до златисто.





Аз обичам след фурната да мина ребрата отново през тиган, но дори и да не го направите, пак имате чудеса в чиниите.

 
Това е, драги! Пожелавам ви да обичате себе си, колкото другите и другите, колкото себе си! Да пътешествате, както по целия свят, така и вътре в себе си. Бъдете смели, любопитни и будни, и знайте, че там някъде има едно Рене, което ще ви даде рецепта, ако имате нужда. Обичам ви и весели празници! 

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  баница, патладжан, ребра, селъри

Най-четени статии // за Септември

Реклама »