С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Sister act

Ивайло Харалампиев, Мадрид
09 Февруари 2016, 18:20
Share Tweet Pin it Share

Когато посетителите на Madrid Fusion видяха две усмихнати монахини из конгресния дворец, първата им мисъл беше, че става въпрос за маркетингова акция, вдъхновена от известната комедия "Sister Act" с Упи Голдбърг /1992 г./. В действителност Мириям и Амада са истински монахини от манастира "Санта Клара" в Белорадо /близо до испанския град Бургос/.

Подобно на повечето манастири, и там произвеждат много търсени на пазара сладкиши по вековни рецепти и в ограничени количества. За разлика от тях, те правят "новаторски" сладки изделия, като наблягат на висококачествения френски шоколад Valrhona, от който купуват по няколко тона на година. Двете монахини участваха в сладкарския уъркшоп. В събитието се включиха някои от най-известните испански сладкари и готвачи - Пако Торебланка, Алберт Адриа /брат на Феран Адриа/, Джорди Рока /брат на Джоан Рока/. На срещата дойде и Мануела Кармена, кмет на Мадрид. Тя каза, че много се радва да види жени в предимно мъжка компания и застана за снимка до монахините. Готварските престилки монахините вързаха върху манастирските си униформи.  След края те казаха, че са очаровани от новите неща, които са научили от майсторите.

Мириам/ 33год./ става монахиня на 18, а Амада /42год./, на 26. Първите им ръчно изработени шоколадови изделия отпреди петнайстина години са по-простички. Скоро привлекли вниманието на някои от най-добрите испански сладкари, които им съдействали с курс на обучение, технологии и материали. Сега вече имат малък модерен цех, с който са увеличили производството, а поръчки получават и от страни като Япония и Италия. Най-търсени са шоколадовите им трюфели /40 евро за килограм/ и къпаните в шоколад лимонени и портокалови пръчици /42 евро за кг /. Те предлагат различни опаковки и разфасовки, които са достойни за сравнение с най-известните френски, белгийски и швейцарски производители. Манастирът е издал и книга с рецепти на приготвяните там десерти и сладкиши. Друга от монахините се занимава с мениджмънта и счетоводството, а всички приходи отиват за издръжката и дейността на манастира.  Той е основан през XIII век и принадлежи на францисканския Орден на Кларисите.

На 17 март мюзикълът Sister Act действително пристига в Мадрид за три месеца, преди да продължи представленията си в Барселона.

tienda.artesaniamonacal.com

 

Share Tweet Pin it Share

Реклама »